Νίκος Μαυραγάνης: Έφτασε η ώρα της Ελληνικής ΑΟΖ!

Νίκος Μαυραγάνης

Το 2015 – 2016 η Ελλάδα, σε στρατηγική συμφωνία με τις Η.Π.Α. (προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου) και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο θεμελίωσε τον κρισιμότερο ίσως ενεργειακό πόλο για τον πλανήτη, που προορίζεται να εφοδιάζει με την αναγκαία ενέργειά του την Ευρώπη, «απογαλακτίζοντας» αυτήν, όσο πρέπει, από το ρωσικό μονοπώλιο.

Άλλωστε κάθε μονοπώλιο είναι επικίνδυνο!

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο από τότε σχεδιαζόμενος Αγωγός East Med, δια του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο (10 – 20 δις κυβικά μέτρα ετησίως) από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη δια μέσου Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου και Ηπείρου. 

Σε όλα αυτά προσθέστε, ότι από τον Μάρτιο του 2012 έχει προαποφασισθεί, σε μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, η de facto δημιουργία ενός αυτόνομου και φιλικού και για την Ελλάδα χώρου, του Κουρδιστάν, απέναντι περίπου από το Ανατολικό άκρο της Κύπρου, όπου ζουν 52 εκατομμύρια φίλοι Κούρδοι.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη βάση για ένα ευοίωνο και ευήμερο μέλλον της Ελλάδας. Για ένα μέλλον, όπως το δικαιούμαστε, με αναβαθμισμένη γεωπολιτική δύναμη!

Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτή την προοπτική κάποιοι στενοχωριούνται και ξεβολεύονται. 

Και πρώτα από όλα η Τουρκία, που διαπιστώνει, ότι αφενός με την δημιουργία του ζωτικού χώρου του Κουρδιστάν στο νότιο υπογάστριό της ΧΑΝΕΙ την πολύτιμη (για να ασκεί πιέσεις) ιδιότητα του τελευταίου υποτιθέμενου φιλοδυτικού κράτους ΠΡΟ της Μέσης Ανατολής και ότι αφετέρου είναι ΕΚΤΟΣ των βασικών ενεργειακών σχεδιασμών της περιοχής.

Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά, ότι η Τουρκία σταδιακά, αλλά ξεκάθαρα «κονταίνει» γεωπολιτικά και γι’ αυτό αντιδρά, προαναγγέλλοντας μάλιστα ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά της Πάφου. Απέναντι σε αυτό το τουρκικό ατόπημα το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ δήλωσε, ότι πρόκειται για «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ» της Άγκυρας, καλώντας την να απέχει από κάθε τέτοια ενέργεια!

Πρέπει να προσθέσουμε, ότι από την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας δυσαρεστείται επίσης το Ιράν και πιθανόν η Ρωσία, που γνωρίζουν, ότι ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ σημαντικό μέρος της Ευρωπαϊκής Αγοράς, την οποία προμηθεύουν με πετρέλαιο και φυσικό αέριο αντίστοιχα.

Ωστόσο οι ισορροπίες διπλωματικών και γεωστρατηγικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Αίγυπτος) είναι, πλέον, ξεκάθαρα ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και μάλιστα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία μας! 

Είναι γεγονός, ότι η Γεωπολιτική Στιγμή είναι, αν μη τι άλλο, ευνοϊκή. 

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αναμένουμε από το 1936 την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, αναμένουμε να προγραμματιστεί άμεσα η Ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, με προτεραιότητα νότια της Κρήτης.

Απέναντι σε όλα αυτά τα εξόχως σημαντικά για το μέλλον μας κάποιοι στην Ελληνική Βουλή σφυρίζουν αδιάφορα και ασχολούνται με προτάσεις μομφής – εμπιστοσύνης.

Ας είναι. Εμείς επιμένουμε. Τώρα είναι η ώρα της Ελληνικής ΑΟΖ!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.