Θέμα για τον ελληνισμό σε Ίμβρο και Τένεδο θέτει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στα ελληνοτουρκικά θυμίζοντας στην Άγκυρα την Ίμβρο και την Τένεδο.
«Αυτό που μας διδάσκει το ζήτημα της Ίμβρου και της Τενέδου είναι ότι η Ελλάδα έχει και σήμερα δυνατότητες να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για τον υπάρχοντα, μικρό σε πληθυσμό, ελληνισμό αυτών των δύο νησιών. Επίσης πρέπει να έχει τα μάτια της ψυχής της και του μυαλού της ανοιχτά απέναντι στο πού ακριβώς στοχεύουν κάποιοι. Να μην έχει αυταπάτες ότι οι διεθνείς οργανισμοί εξ ορισμού είναι με την Ελλάδα, όπως είχε για την Κοινωνία των Εθνών εκείνη την περίοδο, και να επιδιώκει πάντα και να προτάσσει τα μέσα της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης, χωρίς να έχει την αίσθηση ότι κάθε φορά που πιέζεται ότι πρέπει να υποχωρεί. Οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος έχουν τους δικούς τους κανόνες και η κάθε πλευρά πρέπει να τους αξιοποιεί», τόνισε είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας συμπληρωμένης έκδοσης του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη «Ίμβρος-Τένεδος Από τη Συνθήκη της Λωζάννης στη δραματική συρρίκνωση του Ελληνισμού».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος μια Τουρκία που συμπεριφέρεται δημοκρατικά και ευρωπαϊκά. Όμως το αν θα γίνει ευρωπαϊκό κράτος ή όχι το αποφασίζει η ίδια.
«Αυτό είπα και στον Τσαβούσογλου στην Μάλτα. “Εμείς σας θέλουμε στην Ευρώπη, εσείς θέλετε να είστε Ευρωπαίοι; Θα παλέψετε να είστε Ευρωπαίοι; Μην προσπαθείτε να βάλετε το δίλημμά σας επάνω σε εμάς. Απαντήστε οι ίδιοι τι ακριβώς θέλετε να είστε. Περιφερειακή αυτόνομη ηγετική δύναμη, κομμάτι του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι; Αν επιλέξετε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό εμείς θα σας βοηθήσουμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε έναν πολύ κακό γείτονα για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δοκιμάζεται στις διεθνείς της σχέσεις και πασχίζει να βρει τη χαμένη της αξιοπιστία», με τον κ. Ερντογάν να τη μεταχειρίζεται ως τον βολικό στόχο.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι τα σύνορά μας, τα σύνορα της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτα. Χρειάζεται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ομοψυχία αλλά και εγρήγορση προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής έναντι κινδύνων και τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, στη βάση όμως των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει μετά τη συμφωνία και απόφαση της ΕΕ το 1999 στο Ελσίνκι. Η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, δημιουργώντας συνέχεια προβλήματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε η κ. Γεννηματά.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα απέδωσε ευθύνες στη Ευρώπη για την κατάσταση στην Ελλάδα και τόνισε ότι «στο εσωτερικό μέτωπο η κυβερνητική ανεπάρκεια μάς έχει εκθέσει διεθνώς. Αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, ανικανότητα και αναλγησία πολλές φορές από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση που έχει μια δεξιά αλλεργία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την αρχή στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα βάρη πρέπει να αναληφθούν αναλογικά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αφού συνεχάρη το Νίκο Σηφουνάκη για την έρευνά του, αναφέρθηκε στα αίτια της συρρίκνωσης του ελληνισμού υποστηρίζοντας ότι «ήταν οι λάθος χειρισμοί σε πολιτικό επίπεδο».
«Διότι η πολιτική του Βενιζέλου ανατράπηκε από μια κυβέρνηση που συντονίστηκε, μεν, με την κούραση της κοινής γνώμης από τους πολέμους, αλλά δεν συντονίστηκε με τις ανάγκες της στιγμής και με τα διεθνή δεδομένα. Με αποτέλεσμα τόσοι Έλληνες να οδηγηθούν σε ξεριζωμό από τα σπίτια τους και την ιδιαίτερη πατρίδα τους», προσέθεσε. Επίσης τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει μια λογική που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Οι συνθήκες έχουν υπογραφεί για να τηρούνται, και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση, πόσο μάλλον όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Όσο λάθος είναι η υποχωρητικότητα, άλλο τόσο λάθος είναι και ο λαϊκισμός προς άγραν εκλογικής πελατείας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι «παρά τις επί μέρους διαφορές μας, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε η χώρα μας να είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα, για να μπορεί να διεκδικεί αποφασιστικά αυτά που αξίζει και να εξασφαλίσουμε πως ο ελληνισμός, όπου κι αν βρίσκεται, θα είναι προστατευμένος».
Ο α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου Ιμβρίων Πάρις Ασανάκης σημείωσε ότι «μέσα από την επεξεργασία του αρχείου του τελευταίου Επάρχου της Ίμβρου Ιωάννη Παπουτσιδάκι, ο Νίκος Σηφουνάκης έφερε στο προσκήνιο δραματικές λεπτομέρειες από τη διαδικασία της αντίστροφης μέτρησης μέχρι την παράδοση των δύο νησιών στην Τουρκία, με διεξοδικές αναφορές στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν, με αποκορύφωμα την εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών αφελληνισμού από το 1964 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, ωμών παραβιάσεων της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και όλου του θετού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που οδήγησαν στον ξεριζωμό του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων κατοίκων των δύο νησιών, και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης, υπό το απαθές βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης και τη διαχρονική απραξία των ελληνικών κυβερνήσεων του συνόλου σχεδόν του 20ού αιώνα».
Σημείωσε ότι η Ίμβρος εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε τροχιά αναγέννησης του ελληνικού και «πλέον διαθέτει και πάλι μετά από 50 χρόνια δημοτικό και γυμνάσιο και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, λύκειο και νηπιαγωγείο». «Καταγράφεται για πρώτη φορά ανάσχεση της φθίνουσας πορείας του πληθυσμού με 500 και πλέον κατοίκους, που δεν είναι πια αποκλειστικά υπερήλικες και είναι στην πλειοψηφία τους υπήκοοι τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και διψήφιο αριθμό γεννήσεων ύστερα από δεκαετίες», τόνισε ο κ. Ασανάκης.
Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου Τενεδιών «Ο ΤΕΝΝΗΣ» Χρήστος Κάλφας αφού σημείωσε ότι στην Τένεδο η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί όπως στην Ίμβρο, υπογράμμισε «ότι στον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου έπαιξε ρόλο η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης της Ελλάδας για την προστασία των νησιών» και υποστήριξε ότι όσο η Τουρκία παραμένει σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη υπάρχουν ελπίδες, «εάν αυτό χαθεί θα γυρίσουμε πίσω στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν τη μικρασιατική καταστροφή και την εισβολή στην Κύπρο».

Φωτεινή Γιαννούλη-ΑΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.