Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για το επίτευγμα του Πάνου Καμμένου που άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Ο Πάνος Καμμένος υπήρξε ο αποτελεσματικότερος Υπουργός Άμυνας στη μεταπολίτευση. Είναι ο άνθρωπος που άλλαξε για πρώτη φορά τις ισορροπίες στο Αιγαίο, υπέρ της Ελλάδας. Αυτό το κατάφερε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, ρίχνοντας το κόστος της αναβάθμισης των F 16 Viper, κατά 1 δισεκατομμύριο $. Ένας ελληνικός θρίαμβος, με το μικρότερο δυνατό κόστος. Όταν σήμερα, οι αντίστοιχες συμφωνίες είναι πολλαπλάσιας αξίας και με μηδενικό αποτύπωμα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Παράλληλα, ένα ποσοστό άνω του 20% του τελικού ποσού, κατευθύνθηκε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, η οποία είχε κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί. Η όλη η συμφωνία ήταν προσωπική επιτυχία του Πάνου Καμμένου ο οποίος κέρδισε την εμπιστοσύνη του κορυφαίου υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis. Η συνεργασία μάλιστα των δύο αντρών είχε κι άλλες αρνητικές εκπλήξεις για την Τουρκία, όμως και οι δύο οδηγήθηκαν περιέργως στην έξοδο, σε διάστημα ολίγων μηνών.

Το αποτέλεσμα ήταν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί της Τουρκίας, όταν είναι γνωστό ότι ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείπει το υπουργείο.

Οι Τούρκοι πανηγύριζαν για την παραίτηση Καμμένου

Έγραφε το έγκριτο defence review ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια:

Μεγάλη είναι η ικανοποίηση στη Τουρκία για την απομάκρυνση από το ΥΠΕΘΑ του Πάνου Καμμένου. Ειδικότερα στην αρθρογραφία της γειτονικής χώρας συναντήσαμε ένα ιδιαίτερα προκλητικό άρθρο από την Birlik, που απεικονείζει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με μια άσπρη σημαία, δείγμα του πως η Τουρκία θέλει την Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις διμερείς σχέσεις μαζί της.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η Birlik «Η 4 ετών περίοδος που ο Πάνος Καμμένος διοικούσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το δικό του στυλ και την δική του μέθοδο, τερματίσθηκε.

Η κατάσταση όμως στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα περιοριστεί μόνο στην αποχώρηση του Καμμένου. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας ετοιμάζεται να βάλει βαθιά το νυστέρι σε διάφορες βαθμίδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σκέψη του πρωθυπουργού Τσίπρα αυτή την στιγμή είναι στην συμφωνία των Πρεσπών και στο να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Αργότερα στην επικαιρότητα βρίσκονται σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γίνεται αντιληπτό πως μετά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που στην περίοδο του Καμμένου ακολούθησαν μια πορεία έντασης με την Τουρκία, από τώρα και μετά αναμένεται να έχουν μια αλλαγή στάσης.

Ο Καμμένος άσκησε τα καθήκοντα του 4 έτη και δεν πραγματοποίησε ούτε μια επίσκεψη στην Τουρκία. 

Τώρα όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον υπουργό Αποστολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κάποιες πηγές, μετά από την συνάντηση που θα έχει στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός Τσίπρας στις αρχές του Φεβρουαρίου με τον ΠτΔ Ερντογάν και ο υπουργός Αμύνης Αποστολάκης θα αναζητήσει οδούς συνάντησης με τον ομόλογο του τον Χουλουσί Ακάρ

Γίνεται αντιληπτό πώς το μοντέλο διακυβέρνησης του προέδρου των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου θα κλείσει και ο πρωθυπουργός Τσίπρας, παρά τα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα, θα ανοίξει τα κανάλια των σχέσεων καλής γειτονίας και επικοινωνίας που επιθυμεί να έχει με την Τουρκία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία.» καταλήγει η ηλεκτρονική έκδοση της Birlik.

Θράσος χωρίς όρια: Στήνουν φιέστα στην ΕΑΒ για να οικειοποιηθεί ο Μητσοτάκης τα έργα του Τσίπρα

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έδωσε ούτε ευρώ στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία από τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ που υπέγραψε, πάει στην ΕΑΒ να κόψει την κορδέλα για έργα που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Την στιγμή που ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον αποκλεισμό των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών από τις μεγάλες αγορές του Αιώνα, εν όψει εκλογών το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ στήνει φιέστα στην ΕΑΒ για να εμφανίσει το μαύρο – άσπρο.

Διοργανώνεται εκδήλωση στην ΕΑΒ της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin για να παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων ΑΩ (αντισταθμιστικών ωφελημάτων) που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό κολοσσό της αεροναυπηγικής.

Συγκεκριμένα η σύμβαση F16 Viper υπογράφηκε 30 Απριλίου 2018 ύψους 1,232 δισ ευρώ και αφορά αναβάθμιση 83 αεροσκαφών (30 block 52 advance και 54 block 52 advance+)

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, στην συμφωνία συμπεριλήφθηκε η προμήθεια ενός προσομοιωτή και η αναβάθμιση άλλων δύο και η δημιουργία υποδομών στην ΕΑΒ όπως νέο σύγχρονο βαφείο για μεγάλου μεγέθους αεροσκάφη καθώς και εγκατάσταση αποχρωματισμού των αεροσκαφών με σύγχρονες μεθόδους που δεν καταπονείται το σκάφος. Επιπλέον η LM ανέλαβε στην ΕΑΒ την κατασκευή τεσσάρων υπόστεγων προσωρινής φιλοξενίας αεροσκαφών, ενώ έγινε επισκευή και συντήρηση μεγάλης κλίμακας στα υπόστεγα συντήρησης.

Παράλληλα από τις επιστροφές της LM στην σύμβαση του 2018 εξοπλίστηκε η Πολεμική Αεροπορία με συσκευές και οχήματα μεταφοράς καυσίμων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος του 2018 δόθηκε υπο κατασκευαστικό έργο σε πολλές ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

Οι παραπάνω επιστροφές στα πλαίσια ασφάλειας εφοδιασμού – πληροφοριών (Security Supply Information) κάτι σαν τα γνωστά ΑΩ τα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κατέληξε σε συμφωνία με την LM τον Ιανουάριο του ’19 οπότε και την έφερε στην Βουλή ο τότε ΥΕΘΑ Π. Καμμένος αλλά εμπρός στην πίεση της ΝΔ και την προσφιλή μέθοδο της σκανδαλολογίας που ανέπτυσσε προεκλογικά , η προηγούμενη κυβέρνηση την απέσυρε για επανεξέταση !

Την ίδια συμφωνία ήρθε και υπέγραψε μετά από κάποιους μήνες η ΝΔ ως Κυβέρνηση.

Σε αντιδιαστολή όσων έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ , η παρούσα κυβέρνηση κατά την υπογραφή των δυο μεγάλων προμηθειών των αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belh@ra ΔΕΝ είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία για επιστροφές στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Για την μεν αγορά των Rafale οι επιστροφές είναι ΜΗΔΕΝ , για δε τις φρεγάτες αν και διατυμπανίζουν ότι υπογράψαν συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για υποκατασκευαστικό έργο, στην πραγματικότητα αφορούν MOU (ευχολόγια) και κανείς δεν αναφέρει το ύψος του κύκλου εργασιών που αφορούν οι πραγματικές συμφωνίες και τι ποσόστωση του όλου έργου αφορούν .

Μάλιστα στην περίπτωση των φρεγατών εμφανίζονται παράγοντες συλλογικών φορέων οι οποίοι παραθέτουν αμφίβολα στοιχεία με στόχο κατά το ελληνικό πρότυπο εξασφαλίζουν το μικρομάγαζο τους.

-Η αξία των επιστροφών στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper είναι της τάξεως των 270 εκ ευρώ (22%) ενώ γενικά στις τρεις τελευταίες προμήθειες αεροσκαφών από την LM και της αναβάθμισης σε viper συνολικού κόστους 4,2 δις υπήρξαν επιστροφές 1,2 δις (κοντά στο 30%). Από τα Rafale η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε μηδενικές επιστροφές και έχει το θράσος να εμφανιστεί στην ΕΑΒ για να πανηγυρίσει για τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.