Αντίστροφη μέτρηση: Έρευνες για υδρογονάνθρακες και νότια της Κρήτης

Ακόμα και αύριο Σάββατο αναμένεται να βγει η νέα NAVTEX από την Ελλάδα, για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ετοιμάζεται να στείλει το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han στη Μεσόγειο το προσεχές διάστημα, με αναφορές στη «γαλάζια πατρίδα».

Η περιοχή η οποία θα δεσμευτεί με τη νέα NAVTEX, είναι μεν στο ίδιο θαλάσσιο οικόπεδο με την προηγούμενη, αλλά θα καλύπτει μεγαλύτερη έκταση, μετά από αίτημα της αμερικανικής ExxonMobil (σ.σ. θέλει να ακτινογραφήσει 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αντί για 6.000τ.χλμ. που όριζε η αρχική NAVTEX), η οποία έχει την εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής.

Για τη δημοσιοποίησή της NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, απομένει η έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτό που σίγουρα αναμένεται να συμβεί μετά την ελληνική αναγγελία, είναι η αντίδραση της Τουρκίας, είτε άμεσα, είτε δια… αντιπροσώπου, δηλαδή μέσω της Λιβύης. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη…

Θυμίζουμε ότι το 2019, στο σημείο που φαίνεται κυκλωμένο στον χάρτη (στο νοτιότερο κομμάτι του θαλάσσιου τεμαχίου) που έδειξε το Open, η Λιβύη είχε αντιδράσει με διάβημα διαμαρτυρίας, με ισχυρισμό ότι εμπίπτει στη δική της δικαιοδοσία η συγκεκριμένη περιοχή.

Αυτή η περιοχή θα δεσμευτεί σύμφωνα με το Star

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.