Ραγδαίες εξελίξεις: «Ράπισμα» στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Η Total αποχώρησε από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης!

«Άνθρακες» οι υδρογονάνθρακες;

Αιφνιδίως σήμερα η γαλλική εταιρεία Total ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις παραχωρήσεις των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης, όπου συμμετείχε σε κοινοπραξία που θα ξεκινούσε έρευνες (σ.σ. κάποια στιγμή) για υδρογονάνθρακες!

«Η TotalEnergies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και συνεχίζει τη δραστηριότητά της στη χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρείας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, με την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας, οι επιλογές για το μερίδιό της είναι οι εξής:

  • Να βρεθεί νέος επενδυτής,
  • Να διεκδικήσουν το μερίδιο της Total τα ΕΛΠΕ και η ExxonMobil, που –προς το παρόν- παραμένουν στην κοινοπραξία.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ενεργειακής οικονομίας Κώστα Ανδριοσόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Open, η απόφαση αποχώρησης της Total από τα οικόπεδα της Κρήτης οφείλεται «στην ευρύτερη στρατηγική της για αλλαγή πλεύσης παγκοσμίως, η οποία απαιτεί απομάκρυνση από ανεξερεύνητα και κοστοβόρα πεδία».

«Ράπισμα» σε Μητσοτάκη

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η ελληνική Κυβέρνηση σε πανηγυρικούς τόνους είχε ανακοινώσει την επίσπευση των διαδικασιών για τους υδρογονάνθρακες, θέλοντας μάλιστα οι έρευνες να ξεκινήσουν το χειμώνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καν οι προκαταρκτικές έρευνες, λόγω συνεχών δικαστικών κωλυμάτων που έχουν προκύψει από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων.

Όπως είχε γράψει το newsbreak.gr τον Ιανουάριο, ειδικά η περιοχή της Κρήτης έχει μετατραπεί  σε σκηνικό πολιτικών και περιβαλλοντικών παιχνιδιών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι να γίνουν σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μια «ευαίσθητη» (όπως την κατάντησαν) περιοχή, ωστόσο, στην οποία εμπλέκεται και η Τουρκία. Πως εμπλέκεται;

Μια με το τουρκολιβυκό μνημόνιο (το οποίο μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την περιοχή, αλλά η… ουρά του καταφέρνει και την ενοχλεί), μια με τις συνεχείς της NAVTEX, μια με την παρουσία πολεμικών της πλοίων σε ελληνικά χωρικά ύδατα (όπου παρεμποδίστηκαν και έρευνες για τον EastMed), η Άγκυρα με σταθερές κινήσεις δημιούργησε τα τετελεσμένα που ήθελε στη συγκεκριμένη περιοχή και σε συνδυασμό με την αδράνεια, τις δηλώσεις υποχώρησης της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και τη δέσμευσή της στην… ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος, έδρεψε τους καρπούς των ενεργειών της.

Θυμίζουμε επίσης, ότι το αρνητικό κλίμα για τους υδρογονάνθρακες είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2022 όταν η κοινοπραξία των εταιρειών αποφάσισε, έπειτα από πολλές αναβολές, να μην προχωρήσει τελικά στη διενέργεια σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπως προέβλεπε η τριετής σύμβαση παραχώρησης του 2019.

Το ότι ξαφνικά έπιασε πιλάλα την Κυβέρνηση για τους υδρογονάνθρακες επειδή η ενεργειακή κρίση «πνίγει» τα νοικοκυριά, αλλά και τις… δημοσκοπικές επιδόσεις της, αυτό δεν σημαίνει ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν, πόσο μάλλον να φτάσουμε και σε εξορύξεις.

Και η τελευταία εξέλιξη με την αποχώρηση της Total είναι ένα δείγμα επ’ αυτού, αλλά και της αμφίβολης διάθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει σε οποιαδήποτε ρήξη με την Τουρκία προχωρώντας τις διαδικασίες ερευνών-εξορύξεων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.