Οι Βορειοηπειρώτες στέλνουν μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση: Μας έχετε εγκαταλείψει!

Όσο οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στα μετακομμουνιστικά χρόνια αισθάνονται ότι απειλούνται για την επιβίωσή τους, είναι Εθνικό Συνταγματικό καθήκον του ελληνικού πολιτικού φάσματος να αυξήσει τις εθνικές ευθύνες, να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό και την οικονομία της ζωής τους. Αλλά όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει περισσότερα δικαιώματα σε μετανάστες από την Ασία ή την Αφρική, μπλοκάροντας ταμεία για συντάξεις ή γραφεία ελληνικών διαβατηρίων για τους Βορειοηπειρώτες, είναι πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς ότι «η Ελλάδα τους έχει εγκαταλείψει». , Μην ξεχνάτε τις διαμαρτυρίες για τις συντάξεις, αλλά από την άλλη, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι περίοδος πολιτικών εκλογών, επομένως το ενδιαφέρον για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου μπορεί να συνεχίσει να είναι χαμηλό.

Η οργάνωση της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Ομόνοια, εξέδωσε δελτίο τύπου για την εξέλιξη της Απογραφής Πληθυσμού στην Αλβανία, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους

Όπως φαίνεται, τα ανώτατα στελέχη της Ομόνοιας είχαν στενές συναντήσεις και στην Αθήνα, ενώ στα Τίρανα δεν ακούγεται τίποτα για αυτή τη διαδικασία. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τα Τίρανα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αλβανία Μανώλης Κεφαλογιάνης, ο οποίος έγινε δεκτός από μέλη της κυβέρνησης Ράμα, επίσκεψη που δεν αποτυπώθηκε καθόλου στον αλβανικό Τύπο. Ωστόσο, στα θέματα της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις διεθνείς, συνταγματικές και νομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την καταγραφή στην Αλβανία.

Η Αλβανία έχει υποστηρίξει την εθνική της στρατηγική, βασισμένη στην ύπαρξη του κράτους, εντός των υφιστάμενων συνόρων, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει εδαφική αξίωση κατά της Ελλάδας, αλλά, στο μεταξύ, έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της, την εξάλειψη της ελληνικής κοινότητας, σχεδόν όλες οι πτυχές, περιουσιακά οικονομικά, ζωτικά, δημογραφικά και πολιτικά. Τα Τίρανα σήμερα κατάφεραν να ενώσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, για να δικαιολογήσουν την Εθνοκάθαρση, που ξεκίνησε με την κυβέρνηση Μπερίσα και συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Ράμα, μέσω της Στρατηγικής Ανάπτυξης Τουρισμού, ειδικά στη Χιμάρα. Ως αποτέλεσμα, οι εθνοτικές ισορροπίες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει προς όφελος των Αλβανών, έναντι των εθνικών Ελλήνων στη (Βόρεια Ήπειρο) Νότια της Αλβανίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αλβανία έχει όντως αλλάξει τον Νόμο για την Αστική Κατάσταση και την Απογραφή, αλλά δεν έχει ακόμη εγκρίνει το καταστατικό για να κλείσει ο κύκλος.

Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα, λόγω του νόμου για τις συντάξεις, και της έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας, αλλά αυτά δεν αρκούν. Οι ηγέτες της Ομόνοιας, μόνο αυτοί έχουν πρόσβαση στην Αθήνα, καθώς έχουν αποτύχει σε όλα τα επίπεδα των εκλογών τα τελευταία χρόνια, τόσο που δεν έχουν κοινότητα πίσω τους, ξεκίνησαν την εκστρατεία χωρίς μέλη, για την Απογραφή, όπως οι Έλληνες του Βοριό Ηπείρου, εγκαταλείπονται από όλα τα κόμματα. Και αποφασίζουμε να ρωτήσουμε, είναι αυτή η Ελλάδα που εδώ και μια δεκαετία, έχει εγκαταλείψει τα συμφέροντα αυτής της κοινότητας, τόσο που δεν μπορεί να σταματήσει την εθνικιστική μηχανή της αλβανικής κυβέρνησης, να καταλαμβάνει εδάφη και εδάφη όπου ζουν Έλληνες, με σοβινιστικές μεθόδους φασιστικού τύπου ;

Ως εκ τούτου, έπρεπε να επισυνάψουμε στην ανάλυσή μας ορισμένα στοιχεία, όπου συγκεκριμένα η Χιμάρα, η Κορίτσα ή ο Αυλώνας, όπου ζουν περισσότεροι Έλληνες από ό,τι σε περιοχές που η αλβανική κυβέρνηση είναι γνωστές ως «περιοχές ελληνικής μειονότητας», σήμερα είναι υπερπλήρες από Αλβανούς και δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη των Ελλήνων. Η αλβανική κυβέρνηση κρατά ομήρους πληθυσμιακούς στατιστικούς, αρνούμενος για σωβινιστικούς σκοπούς την ύπαρξη Ελλήνων στις περιοχές αυτές, όταν πριν από το 1946, τους αναγνώριζε επίσημα. Αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ως αντίβαρο στην Τουρκία για τον τρόπο που χειρίστηκε το Στρασβούργο το θέμα της Θράκας, υποτίμησε τα Τίρανα, όταν με τους μοχλούς της στην ΕΕ θα έπρεπε να είχε λύσει το θέμα της ελληνικής αυτοδιακήρυξης, ταυτόχρονα και της Τουρκίας. παράπονα, καθώς η αναγνώριση της εθνικής ελληνικής κοινότητας στις ανώτερες περιοχές θα δημιουργούσε προηγούμενο για αυτοδιάθεση.

Ο συγγραφέας αυτής της ανάλυσης ήταν προπαγανδιστής της ελληνικής μειονότητας και ειδικά της Χιμάρας στα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, κατά τη διαδικασία της Απογραφής Πληθυσμού το 2011, στην οποία τα Τίρανα έθεσαν όρους «σύμφωνα με το εθνικό τους συμφέρον» και όχι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. που τελικά έγινε αποδεκτό από τους ίδιους τους δυτικούς μάγους που χρηματοδότησαν αυτό το Cencus. Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη για εμάς, που βρισκόμασταν μέσα σε αυτό, αλλά δυτικές πηγές μας ενημέρωσαν ότι «μην περιμένετε ένα πραγματικό αποτέλεσμα, για να αποτυπωθεί επίσημα, από την επιτροπή Cencus».

Συμπερασματικά, η ελληνική μειονότητα είχε ως αποτέλεσμα το 0,7% του πληθυσμού στην Αλβανία, ενώ η Ορθόδοξη Κοινότητα με το 6,7%. Φυσικά, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, όπου και η Αλβανία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τα δημογραφικά στοιχεία, που σήμερα παγκοσμίως, αναφέρονται σε αυτή την Απογραφή, είναι μεροληπτικά για τους Βορειοηπειρώτες, που δεν έχουν καμία ελπίδα, ότι η ποιότητα των δημοκρατικών αξιών της Αλβανίας, θα ποικίλλουν, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αυτό όμως που μας ανησυχεί σήμερα, στους Βορειοηπειρώτες, έχει να κάνει με την απελπιστική κατάσταση αυτής της κοινότητας, σε σχέση με τα Τίρανα και την Αθήνα.

Ωστόσο, η Ομόνοια το 2012, διοργάνωσε απογραφή με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, φτάνοντας περίπου τους 286 χιλιάδες αυτοδηλωμένους Έλληνες στην Αλβανία (περίπου το 85% εξ αυτών). Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτά τα 10 χρόνια, ενώ ο πληθυσμός της Αλβανίας συρρικνώνεται, ο πληθυσμός των Ελλήνων έχει αυξηθεί, καθώς κανένας από αυτούς δεν έχει εγκαταλείψει το σπίτι των γονιών του στη Βόρεια Ήπειρο και κρατούν επαφή με τη χώρα γέννησης, δηλαδή ο πληθυσμός της Αλβανίας έχει φτάσει τα 2,8 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής στα Τίρανα, η Βορειοηπειρωτική Κοινότητα, πρέπει να έχει ξεπεράσει τους 360 χιλιάδες κατοίκους, ή το 15% του πληθυσμού της Αλβανίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική γλώσσα αναγνωρίζεται ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα στην Αλβανία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών..

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής των νοτιοδυτικών Βαλκανίων, που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τα σύνορα μεταξύ κρατών, εναπόκειται στην Ελλάδα να δείξει τις εθνικές ευθύνες που απορρέουν από το ελληνικό Σύνταγμα, όχι μόνο με τον παλιό και μόνιμο συγκρουσιακό σύμμαχο με την Τουρκία αλλά και με την Αλβανία, την οποία θεωρεί περιορισμένη από έναν όρο της διπλωματίας της, αυτή της ΑΟΖ, αγνοώντας την ύπαρξη της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας, που επιβιώνει με τόσες θυσίες και διώξεις, ενώ η ίδια η Αθήνα εκφράζει την αγάπη της. για τα Τίρανα, μέχρι τη μέγιστη δέσμευση, για ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό είναι απαράδεκτο, επομένως, πρέπει να γυρίσουμε με πράξεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.