Συμφωνία Μητσοτάκη – Σαμαρά για να περάσουν τα μνημόνια με τα Σκόπια

Οργιάζουν οι φήμες τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί επίσπευσης της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας – Σκοπίων, μετά το πολύμηνο πάγωμά τους υπό τον φόβο εσωκομματικών αναταράξεων και εκτεταμένων διαρροών. Ο ανασχηματισμός-παρωδία της περασμένης Τρίτης, εκτός από τις αναταράξεις που προκάλεσε λόγω της υπόθεσης Αποστολάκη, έχει οδηγήσει σε ζωηρές παρασκηνιακές συζητήσεις λόγω της υπουργοποίησης τριών στελεχών που θεωρούνται της επιρροής του Αντώνη Σαμαρά.

Ο λόγος βεβαίως για τον Θάνο Πλεύρη, νέο υπουργό Υγείας, αλλά και τον Ανδρέα Κατσανιώτη, που ορίστηκε νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί γνωστό στέλεχος της σαμαρικής πτέρυγας, καθώς και για τον Σίμο Κεδίκογλου, νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και πάλαι ποτέ κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Σαμαρά. Κατά τη φημολογία στα πηγαδάκια της Βουλής, ο Μεσσήνιος πολιτικός προσπάθησε -και εκ του αποτελέσματος τα κατάφερε- να χρησιμοποιήσει προς όφελός του τον ανασχηματισμό, επιβάλλοντας να αναλάβουν υπουργικούς θώκους άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

Το Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν πολυήμερωνδιαβουλεύσεων που έλαβαν διαστάσεις θρίλερ, του έκανε το χατίρι, αλλά όχι χωρίς αντάλλαγμα. Κατά τις πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς ήρθαν σε συμφωνία, μόνον όταν ο τελευταίος δέχθηκε να μετριάσει τις αντιδράσεις του εν όψει της κύρωσης των τριών μνημονίων. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δέχθηκε να υπερψηφίσει τις συμφωνίες. Ωστόσο, φέρεται ότι συμφώνησε να μην επιχειρήσει γενικό αντάρτικο στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά, αντιθέτως, να προτρέψει τους σαμαρικούς βουλευτές να υπερψηφίσουν. Εκείνος, ωστόσο, είτε θα καταψηφίσει είτε θα απόσχει της ψηφοφορίας, που είναι και το λιγότερο επώδυνο.

Κάτι τέτοιο θεωρείται λύση win-win, καθώς και θα περιοριστούν οι διαρροές στη σχετική ψηφοφορία και ο Αντώνης Σαμαράς θα φανεί ότι δεν υπαναχωρεί από την πάγια θέση του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το παρασκηνιακό παζάρι που απέφερε καρπούς, φαίνεται πως έχει ως άμεσο απότοκο την επιτάχυνση της εισαγωγής των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατόπιν της κύρωσής τους από την Ολομέλεια.

Η συζήτηση έχει παγώσει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο λόγω της έντονης διαφωνίας του τέως πρωθυπουργού και σωρείας βουλευτών, αλλά και του αρνητικού αντικτύπου που αυτή θα έχει στην εικόνα της Ν.Δ., που άλλα έλεγε προ τριετίας και άλλα ψηφίζει σήμερα. Πάντως, αν και επισήμως κυβέρνηση και Βουλή κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, υψηλόβαθμα στελέχη τοποθετούν την κύρωση των συμφωνιών εντός του φθινοπώρου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.