Για πρώτη φορά οι «σκιές» της ΔΕΠ σε άσκηση του ΓΕΕΘΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Για πρώτη φορά οι «σκιές» των ειδικών δυνάμεων, οι καλύτεροι της ελίτ της νεοσυσταθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, έκανε την εμφάνισή της σε άσκηση, δείχνοντας τις πραγματικές της δυνατότητες.

Συνέβη το πρωί στην Πάχη Μεγάρων, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το πέρας της επίδειξης και αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στη νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων, τονίζοντας ότι «Ένας από του κυριότερους στόχους της αναδιοργάνωσης από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ήταν η ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στον απόλυτο βαθμό και τα οφέλη της στον καιρό της ειρήνης αλλά και του πολέμου. Αυτοσκοπός θα μπορούσα πω, χωρίς να χαρακτηρισθώ υπερβολικός».

Στη συνέχεια εξήρε τον άψογο σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης – επίδειξης των Ειδικών Επιχειρήσεων «με ακρίβεια ρολογιού» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο έλαβαν μέρος στην επίδειξη, τονίζοντας «…την απόλυτη αρμονία ανθρώπων, μέσων και μηχανών με κοινό στόχο και σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής».

(Πατήστε εδώ για την ομιλία) Κατά τη διάρκεια της επίδειξης εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

· Διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και Ελεύθερης πτώσης, στην ξηρά και στη θάλασσα.

· Διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος.

· Τερματική καθοδήγηση πυρών Α/Φ F-16 και Ε/Π APACHE, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη LASER. · Αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE.

· Αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης FLYER και μηχανών ΤΤ, από Ε/Π CH 47 D.

Ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων με τη μέθοδο CDS από Α/Φ C-130.

· Θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του ΠΝ και αποβίβαση προσωπικού με χρήση Λέμβων – Jet ski.

· Μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation), με χρήση σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MK – V και μέθοδο FAST ROPE από Ε/Π AEGEAN HAWK.

Διακομιδή τραυματία, με χρήση Ε/Π NH-90 διαμόρφωσης MEDEVAC.

· Μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος HUMΜER από Ε/Π CH-47D ως εξωτερικό φορτίο.

· Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELO CASTING και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική.

· Απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο SPIES, με Ε/Π CH-47D.

 

 

Ανακατάληψη Α/Δ με χρήση οχημάτων μάχης HUMMER – VBL.

· Ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.

Συμμετείχε προσωπικό από το σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ δηλαδή Μονάδες Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αμφιβίων Καταδρομών, το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού καθώς και μέσα και από τους τρείς Κλάδους των ΕΔ, ήτοι 2 Α/Φ F-16, 2 ΕΕ/Π AH – 64, 2 Ε/Π UH-1H, 1 Ε/Π NH-90, 3 Ε/Π CH 47 D, 1 Ε/Π AEGEAN HAWK, 1 ΠΤΜ (ZUBR), 2 Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων MK-V, αριθμό ελαστικών λέμβων, Jet Ski, Οχήματα Μάχης τύπου HUMMER – VBL και μηχανές ΤΤ.

 

 

Την επίδειξη παρακολούθησαν: · Οι Πρέσβεις στην Αθήνα της Αλβανίας κ. Luela Hajdaraga, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Lija Boshkavska, των ΗΠΑ κ. Geoffrey R. Pyatt και της Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος. · Ο Δήμαρχος Μεγάρων Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γρηγόριος Σταμούλης. · Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Αρχηγός ΛΣ/ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

· Οι Ακόλουθοι Άμυνας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ και της Ρουμανίας.

· Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κων/νος Μπαλωμένος.

· Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

· Ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας.

· Ο Διοικητής της Ι ΜΠ Υποστράτηγος Δημήτριος Βουνίσιος και ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

· Ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δασκαλάκης.

· Οι Διοικητές των SOF της Βουλγαρίας Υποστράτηγος Iavor Antonov Mateev, της Ρουμανίας Υποστράτηγος Dacian Tiberiu Serban, του Μαυροβουνίου Αντισυνταγματάρχης Ilija Duricanin και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Αντισυνταγματάρχης Oliver Zarioski.

· O Αξιωματικός σύνδεσμος των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα Αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Σιδηρόπουλος ως εκπρόσωπος του Διοικητή USSOCOM. ·

Ο κ. Βασίλειος Πατέρας ιδρυτικό μέλος της AXION HELLAS. · Οι πρώην Διεθνείς καλαθοσφαιριστές κ. Νικόλαος Φιλίππου και κ. Δημήτριος Διαμαντίδης.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ: https://wetransfer.com/downloads/c72439eaa584135f48c43da5f1505e6320210629152014/a43136

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.