Τα 3 Μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών: Νέα αναβολή για Ιούλιο μελετά ο Μητσοτάκης

Φωτιά στα τόπια βάζει στο πολιτικό σκηνικό το ξαφνικό σπάσιμο της σιωπής … από τον πρώην Πρωθυπουργό και η παρέμβασή του για τα εθνικά με σαφείς “προειδοποιήσεις” και “συστάσεις” προς την κυβέρνηση και το Μαξίμου. Είναι η δεύτερη στη σειρά, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, παρέμβαση πρώην προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού, που βάζει “κόκκινες γραμμές” στην κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Προηγήθηκε η συνέντευξη σε πολύ αυστηρό τόνο, του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, που άναψέ φωτιές στη ΝΔ. Ακόμα πιο σημαντικό θεωρείται από πολλούς ότι είναι η αναφορά του Κώστα Καραμανλή προχτές, στον Αντώνη Σαμαρά και τη στάση του για το “Ελσίνκι” που θεωρείται ότι σηματοδοτεί μια “σύμπλευση” των δύο πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, στα εθνικά θέματα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για πολλούς λόγους.

Μάλιστα. σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής σκέφτεται πολύ σοβαρά να απόσχει από την ψηφοφορία για τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη σχετική διαδικασία στην ελληνική Βουλή! Σημειώνεται οτι το ίδιο φέρεται – στο καλύτερο για την κυβέρνηση σενάριο – οτι θα κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και δημοσίως έχει εκφράσει την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα τρία μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής μετά την δημόσια παρέμβασή του μεσοβδόμαδα, εκμυστηρεύτηκε σε συνομιλητές του την πρόθεσή του πράγμα το οποίο έχει ήδη πληροφορηθεί και το Μαξίμου. Με τις ισορροπίες πλέον να διαταράσσονται επικίνδυνα και για την “δεδηλωμένη” καθώς με δεδομένο ότι δύο πρώην Πρωθυπουργοί δεν θα ψηφίσουν τις συμφωνίες, είναι άγνωστο πόσοι βουλευτές της ΝΔ θα τους ακολουθήσουν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και νέας αναβολής για τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται οτι το γαϊτανάκι των αναβολών έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν τον πολιτικό χρόνο ιδιαίτερα πυκνό, τους επόμενους μήνες, καθώς ήδη η κυβέρνηση μετράει μεγάλες απώλειες από την καταστροφική εξέλιξη της πανδημίας, τη νέα βαρύτατη οικονομική κρίση που έρχεται, τη ρήξη με την κοινωνία και την απώλεια της εμπιστοσύνης από τα συνεχή επεισόδια βίαιης αστυνομικής καταστολής, τα σκάνδαλα που ξεσπούν στην αυλή του Μαξίμου, αλλά και την απώλεια σιγά σιγά και του πλεονεκτήματος της επικοινωνιακής υπεροχής που είχε μέχρι πριν λίγο καιρό.

Τέλος η κίνηση-ματ που φέρεται να σχεδιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να στριμώξει δηλαδή το κυβερνών κόμμα, με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στην Βουλή, για τα 3 Μνημόνια με τη Β. Μακεδονία και αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει, ενδεχομένως να φέρει ακόμα πιο κοντά τις πολιτικές αποφάσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.