Σε «μέγγενη» η ΝΔ στη Μακεδονία – Από την μία ο Covid-19 και από την άλλη τα Πρωτόκολλα προδοσίας με τα Σκόπια

Σε ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ του 2019 κινδυνεύει να βρεθεί η ΝΔ σε ότι αφορά τις επιδόσεις της στις εθνικές εκλογές (όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν) καθώς ειδικά στην Δυτική και Κεντρικής Μακεδονία κυριολεκτικά βράζουν λόγω της κυβερνητικής πολιτικής «γκετοποίησης» και λόγω της μεθοδευμένης οικονομικής πολιτικής που τους έχει επιφυλάξει τόσο λόγω του κορωνοϊού αλλά και λόγω του… Σκοπιανού.

Τι συμβαίνει με το Σκοπιανό; Εκτός της διάχυτης οργής των πολιτών κατά του κυβερνώντος κόμματος για την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών (που προεκλογικά την κατήγγειλαν στη ΝΔ), και όλοι θυμούνται το πάθος βουλευτών που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια προστασίας της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, εφτά μήνες μετά… το κλείδωμα στα συρτάρια, των τριών μνημονίων (Πρωτόκολλα) συνεργασίας Ελλάδας- Σκοπίων (της «Βόρειας Μακεδονίας» όπως λένε οι Πρέσπες) και είναι υποχρεωτικά προς επικύρωση αν θέλει η ΝΔ να υπάρχει η Συμφωνία.

Το ζήτημα είναι ότι 10 με 15 βουλευτές της ΝΔ δεν πρόκειται να τα υπερψηφίσουν με τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσει η κύρωση καθώς θα τα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό όμως που θα έχει τελεστεί θα είναι ότι θα έχει χαθεί η δεδηλωμένη , η στήριξη δηλαδή της ΝΔ από τους βουλευτές της. Κάποιοι αναφέρουν ότι μπορεί να αυτή η αφορμή της προσφυγής στις κάλπες από τον Κ.Μητσοτάκη με πρόωρες εκλογές είτε αυτές γίνουν Μάιο είτε Ιούνιο.

Έτσι για το κυβερνών κόμμα, όμως, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο (εξού και οι αναβολές) καθώς ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» βουλευτές, κυρίως αυτοί που εκλέγονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας, δεν δείχνουν καθόλου πρόθυμοι να υπερψηφίσουν τα εν λόγω μνημόνια. Κι αυτό διότι η θετική ψήφος σημαίνει αποδοχή, έστω και εκ των υστέρων, της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία, όπως είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά τις εκλογές, «θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε».

Η ώρα της κρίσης ωστόσο πλησιάζει καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίξει αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιεζόμενη τόσο από τους εταίρους όσο και από τους βορειοατλαντικούς συμμάχους (να θυμίσουμε το μαχητικό της ΠΑ που πέταξε πάνω από τα Σκόπια για την επέτειο του ενός χρόνου από την ένταξη στο ΝΑΤΟ).

Θυμίζουμε ότι τα τρία μνημόνια αφορούν:

  • Την Ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία.
  • Την Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS) από ελληνικά αεροσκάφη.

Πηγή: pronews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.