Ελληνογαλλική κρίση για τις φρεγάτες υπό το χαμόγελο του Pyatt

Η ακύρωση της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απλώς επιβεβαίωσε αυτό που γράφουμε εδώ και καιρό. Από τον Ιανουάριο είχαμε ενημερώσει ότι ο Μακρόν δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών της Εθνεγερσίας, λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το θέμα των Γαλλικών φρεγατών.

Η τριπλή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, από την συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει ο Έλληνας υπουργός άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του, συνιστά προσβλητική συμπεριφορά για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον για την Γαλλία η οποία είναι υπερδύναμη.

Αυτό όμως που είναι πλήρως απογοητευτικό, είναι η ευκολία με την οποία ο αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt μπορούσε και τίναζε κάθε φορά με παρεμβάσεις και δηλώσεις του την συμφωνία στον αέρα. Οπότε διέρρεε συμφωνία Ελλάδος – Γαλλιάς για τις φρεγάτες, εμφανιζόταν ο αμερικανός πρέσβης σε μία συνέντευξη, όπου δήλωνε «παρών» και υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να προωθήσει αμερικανικές φρεγάτες και να σταματήσει την συμφωνία με την Γαλλία.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC), ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επενδυτικό fund» διαβεβαίωνε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συνεντεύξεις του. Φυσικά η διεθνής επιχείρηση οικονομικής ανάπτυξης, δεν είχε τέτοιο σχεδιασμό ούτε στον προϋπολογισμό της. Αυτό όμως ήταν αρκετό προκειμένου το μέγαρο Μαξίμου να παρενέβαινε και να διέκοπτε την συζήτηση με την Γαλλία, προκαλώντας την οργή της γαλλικής πλευράς, υπό το χαμόγελο του πραγματικά χαρισματικού αμερικανού πρέσβη.

Και αυτό θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε, ο Τζέφρι Πάιατ με τρεις κουβέντες κατάφερε να διαλύσει την Στρατηγική συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα για την οποία είχε δεσμευτεί η Γαλλία και την είχε ανακοινώσει με επίσημη ανακοίνωση της υπουργού άμυνας. Πραγματικά κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο.

Ελπίζουμε μόνο αυτή την μεγάλη επιτυχία του αμερικανού πρέσβη να μην την πληρώσει ακριβά η Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.