Ο Ερντογάν σκληραίνει την στάση του με τον ακραίο Καλίν ενώ η Ελλάδα κατεβαίνει με τον Αποστολίδη των Γκρίζων Ζωνών και του ΕΛΙΑΜΕΠ

netakias.com

Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δείχνει ποιος έχει το πάνω χέρι στέλνοντας στις συνομιλίες και τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος υποδέχτηκε μάλιστα και την ελληνική αποστολή στο Γραφείο Εργασίας του Ντολμά Μπαχτσέ, ο οποίος τυχαίνει να είναι και εκ των στενότερων συνεργατών του. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ένα σχέδιο που συνεκπόνησαν Γιαϊτζί,  Καλίν και Αχμέτ Νταβούτογλου.

pagkalos otsalan

Ο Ιμπραήμ Καλίν κατηγορεί ακόμη την Ελλάδα πως χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα εργαλειοποιεί την Ε.Ε κι αυτό είναι μια λανθασμένη στρατηγική. Το να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάζοντας την Ε.Ε ως εργαλείο είναι μια προσέγγιση που από το ξεκίνημα της είναι καταδικασμένη τα αποτύχει. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από την στρατηγική αυτή και να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις, λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την συζήτηση για ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο Καλίν σημειώνει πως η Τουρκία δεν δίνει σημασία στις απειλές και στις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν απορρίπτει και την ελληνική θέση πως η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί στο τραπέζι είναι η υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ.

«Τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο η ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα όπως τα προβλήματα της Μουσουλμανικής Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και η επιλογή των μουφτήδων μέσω εκλογών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν βήματα που να ικανοποιούν τις βασικές ελευθερίες και τα βασικά δικαιώματα. Στο ζήτημα της μετατροπής του Καριγιέ Τζαμί ( Μονή της Χώρας) σε τέμενος και πάλι, είδαμε τις δηλώσεις της προέδρου της Ελλάδας. Αυτά δεν βοηθούν», είχε πει το καλοκαίρι ο Καλίν στη Hurriyet.

imia8436674 o

Χαρακτηρίζει δε τις ελληνικές θέσεις ως μαξιμαλιστικές»: «Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα πολλές φορές φέρνει στην επικαιρότητα τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά και την ανατολική Μεσόγειο. Για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις. Κυκλοφορούν έναν χάρτη Σεβίλλης. Εμείς από την αρχή αρνούμαστε αυτόν τον χάρτη. Δεν έχει καμία νομική, πολιτική ισχύ. Αυτός ο χάρτης έχει μόνο τις θέσεις της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο να γίνουν θάλασσες ειρήνης. Κι επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα προκύψουν από εκεί να διατεθούν στη διάθεση όλων. Όταν το λέμε αυτό τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας», λέει ο Καλίν.

Εμείς πάμε σε διαπραγμάτευση με τον Παύλο Αποστολίδη;

Ο Παύλος Αποστολίδης, συνταξιούχος πρέσβης, ήταν στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας των Γιώργου Παπανδρέου και Θεόδωρου Πάγκαλου, δηλαδή την περίοδο που η Ελληνική διπλωματία υπέστη τις μεγαλύτερες ήττες, τα Ίμια, τους S-300, την παράδοση του Οτσαλάν, τις γκρίζες ζώνες και την συμφωνία της Μαδρίτης που για πρώτη φορά η Ελλάδα δέχθηκε “δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο” . Μετά το φιάσκο της παράδοσης του Οτσαλάν διορίστηκε διοικητής τής ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας του κ.Κώστα Σημίτη και μετά εργάστηκε στην Alpha Bank για επενδύσεις στην Τουρκία.

Σχεδόν πριν τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Μαϊού 2017, στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά “ΙΣΤΟΡΙΕΣ” στον ΣΚΑΙ ήταν καλεσμένοι, ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Ο κύριος Αποστολίδης πολύπειρος διπλωμάτης με αρκετές συμμετοχές στις διαπραγματευτικές συναντήσεις, προέβη στην εν λόγω εκπομπή σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, που στην ουσία επιβεβαιώνει τους φόβους μας πως τεχνηέντως χρησιμοποιείται ο όρος θαλάσσιες ζώνες που περιέχει και τα χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε δε στην συνέχεια “Επομένως επί αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες. Κάθε πλευρά έχει κάνει τα δικά της χαρτιά. Δεν έχει καταλήξει το πράγμα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Χάθηκε μια ευκαιρία μετά το 2003 όταν ήταν ζεστά τα πράγματα. Η Τουρκία ήθελε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.  όταν τραβάνε τέτοιες συνομιλίες επί πολλά χρόνια μετά όλοι αρχίζουν να αμφιβάλουν αν ποτέ θα καταλήξουν…”

qwq

Αποστολίδης:Εχει και κάποιο δίκιο ο Νταβούτογλου για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου”

Σε μια ακόμη συνέντευξη στον Αθανάσιος Έλλις στις 4 Ιανουαρίου 2015 για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε δηλώσει:

  • Αθανάσιος Έλλις: Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου μας προειδοποίησε ουσιαστικά να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
  • Παύλος Αποστολίδης: Ηταν παρεξηγήσιμες οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παίκτης και η Τουρκία και επομένως, μια οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να γίνει ερήμην της. Σε αυτό το κομμάτι έχει δίκιο ο κ. Νταβούτογλου. Εάν προχωρούσαμε σε μια οριοθέτηση με την Αίγυπτο που κάλυπτε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία και δεν λαμβάναμε υπόψη τα συμφέροντά της, αυτή δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Τουρκία, με οποιεσδήποτε πρακτικές και νομικές συνέπειες.

merkel-erdogan-mirror

Οι Γερμανοί είναι ουδέτεροι ή δουλεύουν για τον Ερντογάν και τις εξαγωγές τους;

H Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό της φύλλο επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στον ρόλο διαμεσολάβησης που ανέλαβε η Γερμανία κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, που έκανε μάλιστα, όπως επισημαίνει στο μακροσκελές άρθρο του, ακόμη πιο αντιπαθητικό το Βερολίνο στην Ελλάδα από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. “Από την οπτική γωνία της Αθήνας οι Γερμανοί απέτυχαν ως έντιμοι διαμεσολαβητές και δεν προήγαγαν την απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ” παρατηρεί. Ο αρθρογράφος παραθέτει με λεπτομέρειες τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στη συνέχιση χορήγησης γερμανικού εξοπλιστικού υλικού προς την Τουρκία, και την “έλλειψη καθαρής γλώσσας από την καγκελάριο, όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά, σε αντίθεση με τη σαφή γλώσσα του Γάλλου προέδρου”.

merkel-mitsotakis

“Το Βερολίνο (σσ. με τη στάση του) δεν είναι σε καμιά περίπτωση απομονωμένο μέσα στην ΕΕ” αναφέρει ο αρθρογράφος. “Χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία ως συμμαχική χώρα απέναντι στη Ρωσία. Μια άλλη περίπτωση είναι η Ισπανία. Ένα μεγάλο τμήμα των τουρκικών χρεών στο εξωτερικό βρίσκεται σε ισπανικές τράπεζες, γι αυτό και η Μαδρίτη δεν έχει συμφέρον, με την επιβολή κυρώσεων να οξυνθεί η οικονομική κρίση σε βαθμό που να μην μπορεί η Τουρκία να ξεπληρώσει τα χρέη της. Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ιδέα κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας αποτελεί σενάριο τρόμου με αφορμή το προσφυγικό”.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι κατά την ανάγνωση του Βερολίνου η γερμανική προεδρία σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκε όπως είχε στο νου της η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να ελπίζει ματαίως στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. “Εξάλλου παρά την άπωση του Βερολίνου απέναντι στην στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με την Τουρκία μαξιμαλιστικές”. Τέλος, επιβαρυντικό παράγοντα των σημερινών διερευνητικών θεωρεί ο Γερμανός αρθρογράφος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στην ατζέντα, ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια θα μείνουν εκτός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.