Από τον Νοέμβριου του 2019 είμαστε κανονικά σε… εμπόλεμη κατάσταση

Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο της η γνωστή τουρκική εφημερίδα, Cumhürriyet, αναφερόμενη σε σχετική εκπομπή του BBC στα τουρκικά, αναφέρει πως οι δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, στην κρίση των Ιμίων το 1996 είχαν βρεθεί επί τρεις μέρες ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Τώρα η εμπόλεμη κατάσταση, όπως υποστηρίζει η Cumhürriyet, κρατεί συνεχώς από τον Νοέμβριο του 2019 και είναι 14 μηνών η πιο μακρά πάροδος της σύγχρονης ιστορίας των δυο χωρών. 

Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι αυτή η ουσιαστικά εμπόλεμη κατάσταση αρχίζει τον Νοέμβριο του 2019, όταν η Ελλάδα προχώρησε σε στρατιωτικές κινήσεις εγκαθιστώντας δυναμεις παράνομα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει, στην συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στις 21 τον Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, έγινε συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη που κατέληξε σε ηχηρό αδιέξοδο προδιαγράφοντας την ένταση που θα ακολουθούσε μέσα στο 2020.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 η Ελλάδα με την Κύπρο υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό Eastmed, ο οποίος παραβίαζε την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την ΑΟΖ.

Ακολούθησε ένας χρόνος γεμάτος ένταση, με καυτά θέματα όπως το λιβυκό, όπου η Ελλάδα προκλητικά υποστηρίζει τον πραξικοπηματία  Χαφτάρ, τους λαθρομετανάστες, τις εξελίξεις στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και τις παρεμποδίσεις των τουρκικών ερευνητικών, το Κυπριακό, τις εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας να υπονομεύει τις  σχέσεις Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ.

Τέλος η τουρκική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ η Τουρκία τείνει συνεχώς; χείρα συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, η Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά άκρως εχθρική στάση με την Τουρκία αρνούμενη κάθε διάλογο παρατείνοντας έτσι την εμπόλεμη κατάσταση των δυο χωρών και παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Από εδώ και πέρα, αφού η διπλωματία δεν μπορεί να λύσει τις διαφορές, όπως υποστηρίζει η Cumhürriyet, δεν αποκλείεται η θεωρητικά εμπόλεμη κατάσταση να γίνει και πρακτικά εμπόλεμη κατάσταση.

Εμείς για όλα αυτά που αναφέρει η έγκυρη τουρκική εφημερίδα που παρουσιάζει ως συνήθως τα άσπρο μαύρο, είμαστε έτοιμοι, ή κάποιοι εκεί στο Μαξίμου ονειρεύονται…φυγόδικες «αποδράσεις» με όχημα τον Κορονοϊό και τα εθνοκτόνα lockdown.

Αν  δεν συνέρθουμε, τότε η μικρασιατική καταστροφή θα φαντάζει περίπατος, εμπρός σε αυτά που θα συμβούν την νέα χρονιά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.