Η κυβέρνηση παρέδωσε τα 6-10 ναυτικά μίλια εθνικού εναερίου χώρου στην αγκαλιά του Ερντογάν

Της Κύρας Αδάμ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ- ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ από το militaire.gr

Από τις 11 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση αποδέχεται σε διεθνές πλαίσιο στρατιωτικές και νομικές ενέργειες της Τουρκίας, που καταργούν τα 10νμ του ελληνικού εναερίου χώρου.

Τούτο συμβαίνει διότι από τις 11 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση σταθερά δεν έχει αντιδράσει στις ενέργειες της Τουρκίας για την κατάργηση των 10νμ ελληνικού εναερίου χώρου.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς πληθαίνουν οι υποβόσκουσες πληροφορίες ότι συνεχίζεται ένα παρασκηνιακό «πανηγύρι» διεθνών διπλωματικών προσπαθειών, ώστε να ξεκινήσει πάσει θυσία ο ελληνοτουρκικός διάλογος για όλα τα θέματα μέσα στο 2021.

Αναλυτικότερα:

Η Τουρκία με το ΤΕLEX 111256 ζήτησε από την Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου 2020 να εκδώσει διεθνή αγγελία για εκτέλεση ΑΣΚΗΣΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ χωρίς πυρά σε πέντε περιοχές στον ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ από 4 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου 2021.

Στο αίτημα της Άγκυρας:

ΟΙ περιοχές αφορούν αποκλειστικά και μόνον σε ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και έχουν σχεδιαστεί 6νμ από τις ακτές των ελληνικών νήσων, διαγράφοντας τα 10νμ του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου. Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία δέχεται μόνον τα 6νμ , ενώ στον αντίποδα , ο πρωθυπουργός στη Βουλή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προασπίζει τα 10νμ του εθνικού εναερίου χώρου.
Έτσι η σιωπηλή μέχρι τώρα αποδοχή της τουρκικής ΑΣΚΗΣΗΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , δηλώνει και αποδοχή από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει 6νμ εθνικό εναέριο χώρο.. πετώντας στα άχρηστα την πρόσφατη πρωθυπουργική δήλωση.

F7729A2A 8E9E 45F8 830F D704F02808D0

Η Τουρκία ζητά από την Αθήνα την έκδοση ΝΟΤΑΜ για αεροπορική ΑΣΚΗΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Αν και σύμφωνα με τον ΙCΑΟ, ΝΑΤΟ, και Συνθήκη των Παρισίων 1947 για τα Δωδεκάνησα, ΑΣΚΗΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι δύο εντελώς διαφορετικές και άσχετες δραστηριότητες, παρα ταύτα η Τουρκία τις ταυτίζει πονηρά, για να επιχειρήσει να αποδείξει νομικά τον ισχυρισμό της, σε οποιοδήποτε δικαστήριο, ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες. Και τούτο διότι η Συνθήκη των Παρισίων απαγορεύει μόνον την στρατιωτική ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και όχι την ΑΣΚΗΣΗ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, στη Ρόδο, Κάσο, Κάρπαθο, Μεγίστη κλπ. μπορεί να εκτελεί ΑΣΚΗΣΗ αλλά δεν μπορεί να εκτελεί ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Με την τουρκική ταύτιση της εκπαίδευσης με την άσκηση- και την αποδοχή της ταύτισης από την Αθήνα- η Ελλάδα θα παραβιάζει τη Συνθήκη όταν εκτελεί ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα Δωδεκάνησα.
Επιπροσθέτως ο ΙCΑΟ προβλέπει την έκδοση ΝΟΤΑΜ ΜΟΝΟΝ για αεροπορική άσκηση και όχι για εκπαίδευση. Τυχόν αποδοχή από την κυβέρνηση του αιτήματος της Τουρκίας, αυτομάτως οδηγεί σε παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Η περιοχή 3 καταλαμβάνει /καπακώνει /διαγράφει το Πεδίο Βολής ΄Ανδρου και σε περίπτωση αποδοχής του τουρκικού αιτήματος, η κυβέρνηση αυτομάτως αποδέχεται και θέτει υπο διαπραγμάτευση την κατάργηση των ελληνικών πεδίων Βολής, και που αποτελεί πάγια τουρκική απαίτηση από το 1999.
Η συνεχιζόμενη άρνηση της Αθήνας να αντιδράσει, στην σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ, οδηγεί σε αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κων-λης δεδομένου ότι επιτρέπει στην Τουρκία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ για το FIR Αθηνών, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αθήνας.
Το τουρκικό αίτημα για έκδοση ΝΟΤΑΜ εστάλη στην Αθήνα στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Όμως οι ελληνικές αρχές ουδόλως αντέδρασαν . Έτσι στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α 6487 για την τουρκική ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που αποκαλύπτει το Μilitaire.

05F56368 C551 48DF 87ED AAA587581D4D

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ αυτομάτως εστάλη από την ΥΠΑ σε 24 αποδέκτες ΓΕΕΘΑ ΓΕΣ ΓΕΝ ΓΕΑ ΑΤΑ ΥΠΕΞ στα ραντάρ αεράμυνας κλπ. Παρά ταύτα ουδείς Έλληνας αρμόδιος αντέδρασε στην τουρκική ΝΟΤΑΜ, γεγονός εξωφρενικό και σκανδαλώδες, εκτός και αν υπήρξε «άνωθεν εντολή» να μην υπάρξει αντίδραση, γεγονός που ισοδυναμεί με αποδοχή όλων των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας. Και τούτο, διότι η τουρκική διεθνής ΝΟΤΑΜ Α6487/2020 από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ, ενώ την αποδέχεται η κυβέρνηση καθόσον δεν αντιδρά και δεν την ακυρώνει ( null και Void) ως όφειλε να πράξει για να προασπίσει νομικά επιχειρησιακά πολιτικά και διπλωματικά τα ελληνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι εναέριος χώρος 6νμ επηρεάζει όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας,( σχέδια πτήσης, περιοχή SAR ,Ζώνη Αλιείας, αποστρατιωτικοποίηση των νήσων, κατάργηση Πεδίων Βολής κλπ.)

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ την οποία αποδέχεται η κυβέρνηση αφού δεν έχει αντιδράσει ,διότι από τις 15 Δεκεμβρίου αυτή βρίσκεται σε ισχύ προς όλη τη διεθνή κοινότητα, διασύρει την Ελλάδα υπαιτιότητι της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως αν δεν ακυρώσει η κυβέρνηση αυτή την συγκεκριμένη τουρκική ΝΟΤΑΜ, απαγορεύεται στα ελληνικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν τα τουρκικά λόγω παραβίασης του εθνικού εναερίου χώρου 6-10νμ και επομένως η όποια αναχαίτηση θα είναι παράνομη.

Όμως στις 23 Δεκεμβρίου 2020, προφανώς ύστερα από εντολή των ειδικευόμενων συμβούλων συγκάλυψης που διαθέτει η κυβέρνηση, η ΥΠΑ εξέδωσε από το ΠΟΥΘΕΝΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τη ΝΟΤΑΜ Α 3795/2020, δηλαδή 8 ολόκληρες ημέρες μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α 6487, η οποία βρίσκεται σε ισχύ για την εκτέλεση τουρκικής ΑΣΚΗΣΗΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Ο συντάκτης της ελληνικής ΝΟΤΑΜ , σε μεγάλα κέφια:

Δεν ακυρώνει την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α 6487 ούτε καν την κατονομάζει. Αντιθέτως κάνει.. δημιουργική φαντασιακή σύνθεση, αναγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα εκτελέσει από τις 4 Ιανουαρίου ως τις 24 Φεβρουαρίου τουρκική άσκηση στις ίδιες περιοχές και ημερομηνίες με αυτές τις τουρκικής ΝΟΤΑΜ. Οι διαθέτοντες μεγάλή φαντασία και άλλη τόση κουτοπονηριά «δημιουργοί» της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α3795/2020 αναγγέλλουν ότι ..το τουρκικό ναυτικό και η αεροπορία θα εκτελέσουν άσκηση ASFAO ( αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων επιφανείας).
Ωστόσο η τουρκική ΝΟΤΑΜ Α 6487 αναφέρει αποκλειστικώς και μόνον αεροπορική ΑΣΚΗΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – χωρίς πλοία- με αποτέλεσμα η ελληνική ΝΟΤΑΜ να είναι αυθαίρετη και παράνομη.

Είναι προφανές ότι η…επιστράτευση του τουρκικού ναυτικού στην ελληνική ΝΟΤΑΜ έγινε για να συγκαλύψει η κυβέρνηση την παραχώρηση των 6-10νμ εναέριο χώρο στην Τουρκία. Έτσι, θέτοντας αυθαίρετα στην ελληνική ΝΟΤΑΜ το τουρκικό ναυτικό, δικαιολογεί ότι φυλάει τα 6νμ, αφού οι περιοχές της τουρκικής άσκησης κείνται πέραν των 6νμ, ενώ θέτει απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά αεροσκάφη, ώστε να μην προσεγγίζουν εγγυτέρα των 10νμ, την στιγμή κατά την οποία η ΥΠΑ δεν έχει ακυρώσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ με την οποία αποδέχεται 6μ εθνικού εναερίου χώρου. Η Τουρκία απάντησε ταχύτατα ότι τα αεροσκάφη της δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και δεν θα προσεγγίζουν εγγύτερα των 6νμ του ελληνικού εναερίου χώρου, βασιζόμενη στην αποδοχή από την κυβέρνηση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ με 6νμ ελληνικού εναερίου χώρου.

Έτσι αυτή την στιγμή έχουμε την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α 6487 σε ισχύ και τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Βουλή για τα 10νμ… στα φρεάτια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.