Ιωάννης Μάζης στον Focus FM: Κάνουμε λανθασμένη χρήση της διπλωματίας – Εμείς είμαστε φοβικοί , ηττοπαθείς και δέσμιοι υποσχέσεων

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησε στον Focus FM και στη Δέσποινα Μποτίτση ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης.
“Φτάσαμε εκεί που είχα προβλέψει. Τουλάχιστον από τις αρχές Σεπτεμβρίου έλεγα ότι εάν δεν επιβληθούν σκληρότατα μέτρα στην Τουρκία και αν δεν δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ένας αυτόματος μηχανισμός που να προβλέπει με μία προσφυγή Ελλάδος-Κύπρου τη σύγκληση μίας νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα έχει ως θέμα την επιβολή των μέτρων, θα έχουμε επανάληψη των ιδίων φαινομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε έκρηξη, διότι η Τουρκία πλέον δεν θα έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα” δήλωσε ο κ. Μάζης και συμπλήρωσε ότι “συνεπώς, θα γίνει ασύδοτη”.

Είχα προσδιορίσει ότι οι αμερικανικές εκλογές μέχρι τις 03/11, όπως και το διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο που θα παραλάβει ο νέος πρόεδρος, είναι μία πολύ επικίνδυνη περίοδος, στην οποία θα οδηγηθούμε μοιραία σε δυσάρεστες καταστάσεις -αν και εφόσον η σύνοδος της 1ης και 2ας Νοεμβρίου δεν κάνει το καθήκον της” τόνισε και εξήγησε ότι αυτό θα συμβεί εάν δηλαδή η Ελλάδα και η Κύπρος δεν απαιτήσουν την εφαρμογή σκληρών μέτρων, σε συνδυασμό η μία με την άλλη. “Εάν δεν εφαρμοστεί αυτό, τότε θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα” υπογράμμισε.

“Η διπλωματία δεν γίνεται σωστά. εξωτερική μας πολιτική δεν είναι ορθή. Δεν μπορείς να πιέζεις την Κύπρο για να μη προβάλλει βέτο για τη Λευκορωσία, τη στιγμή που ξέρεις ότι είναι αυτό ισχυρότατο όπλο για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία” ανέφερε ο κ. Μάζης επισημαίνοντας ότι “αντί να λειτουργείς εναντίον των συμφερόντων σου, καλό θα είναι μαζί με την Κύπρο -την οποία έχουμε εγκαταλείψει και την πιέζουμε αντιθέτως προς τα συμφέροντα της- θα έπρεπε να έχουμε συνδυαστεί στενά με την Κύπρο, το έτερο τμήμα του Ελληνισμού”.

“Προσέξτε τί λέει ο Ερντογάν στον Καύκασο. Λέει δύο κράτη, ένα έθνος, για τους Αζέρους. Εμείς δεν τολμάμε να πούμε ότι είμαστε ομοεθνείς και έχουμε κάθε λόγο να ενδιαφερόμαστε, όχι μόνο ηθικό, ιστορικό, πολιτιστικό ή καθήκοντος αλλά έχουμε και ένα νομικό ζήτημα, το οποίο το βάζουμε στην άκρη και δεν το λέμε. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη.” επισήμανε συμπληρώνοντας ότι “κάνουμε λανθασμένη χρήση της διπλωματίας, είμαστε φοβικοί, ηττοπαθείς και δέσμιοι υποσχέσεων, που δεν ξέρω γιατί έχουν δοθεί και τί υποσχέσεις είναι”.

“Εμείς συντάσσουμε μυστικά πρωτόκολλα με το ΝΑΤΟ, αποσυμπίεσης λέει. Τι θα πει αποσυμπίεση; Έχουμε deconfliction. Και αυτό, όπως έχω αναλύσει λεπτομερώς στα άρθρα μου, ουσιαστικά είναι παράδοση κυριαρχίας τουλάχιστον μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και στον αέρα αλλά και στη θάλασσα. Αυτό αναφέρει δελτίο του ΝΑΤΟ το οποίο τελείως περιφραστικώς ασχολείται με το θέμα της deconfliction, όπως το εννόησε ο κ. Στόλτενμπεργκ και το υπογράψαμε εμείς. Γιατί δεν δίνουμε αυτό το κείμενο στη δημοσιότητα; Δεν νομιμοποιείται πλέον η μυστική διπλωματία. (…) Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξέρει τί λέει;” δήλωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.