Πως η ΝΔ καταστρέφει τη μεσαία τάξη και εξυπηρετεί τραπεζίτες και ολιγάρχες

Του Πέτρου Χασάπη
Δεν έχω πρόθεση να αναλύσω εδώ ολόκληρο το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ΝΔ για την διάλυση της μεσαίας τάξης. Το κάνω εξάλλου κάθε φορά που τίθεται κάποιο σχετικό θέμα. Θα περιοριστώ προς το παρόν μόνο στην επιβολή δια της κρατικής βίας, της υποχρέωσης για αγορές με ηλεκτρονικές αποδείξεις τουλάχιστον 30% του αποκτηθέντος εισοδήματος.

Τα ίδια ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της μεσαίας τάξης. Η διαφορά μεταξύ τους έχει καθαρά ιδεολογική στόχευση. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα διέλυε τη μεσαία τάξη για να δημιουργήσει ένα εξαθλιωμένο προτελαριάτο, η δε ΝΔ διαλύει τη μεσαία τάξη για να εξυπηρετήσει τους ολιγάρχες. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Νεοαριστεροί και Νεοφιλελεύθεροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μεσαία τάξη, από τη φύση της είναι αδύνατο να οργανωθεί και να αντιδράσει δυναμικά. Αντίθετα οι ολιγάρχες, επειδή είναι λίγοι και ισχυροί, με έντονα συμφέροντα, μπορούν κάλλιστα να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά και με διεθνείς παράγοντες και να καθυποτάξουν οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση Αριστερή η Δεξιά. Το έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό και υπέκυψε, το υπηρετεί τώρα, ως εκ της ιδεολογίας της, η ΝΔ.

Ας πάρουμε όμως ένα απλό παράδειγμα για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με το 30%. Υποθέτουμε ότι έχουμε έναν εισοδηματία της μεσαίας τάξης, που εισπράττει από μισθώματα 2.000 ευρώ το μήνα. Αυτός καταβάλει φόρο για αυτά τα μηνιαία μισθώματα 480 ευρώ το μήνα. Τον υποχρεώνει λοιπόν η ΝΔ να κάνει με το ζόρι και αγορές μέσω τραπεζών 600 ευρώ το μήνα, για τα οποία θα πληρώσει μηνιαίως ΦΠΑ 144 ευρώ. Ταυτόχρονα θα πληρώσει το λιγότερο ανάλογο μηνιαίο ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ, οπότε έχουμε ένα σύνολο φόρων 724 ευρώ το μήνα. Θα πρέπει επιπλέον να καταναλώσει υποχρεωτικά μέσω τραπεζών και 600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), οπότε, από τα 2.000 ευρώ, θα του μείνουν στα χέρια μόνο 820 ευρώ. Αν μάλιστα έχει υποχρέωση να εξοφλεί κάποιο δάνειο, τότε δεν θα μείνει στα χέρια του ούτε ευρώ.

Τίθεται το ερώτημα: Θα γίνονται αγορές ηλεκτρονικά για κάθε είδους εισοδήματος; Όχι φυσικά, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, κέρδη από χρηματοπιστωτικά προϊόντα, από μετοχές κ.λ.π., δηλαδή εξαιρούνται τα κέρδη των ολιγαρχών. Εντάξει, θα πει κάποιος, αυτό μας πείραξε; Θα μας πειράξει όμως πιο πολύ, όταν δούμε ότι η υποχρέωση για αγορές με ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν υφίσταται για ετήσια εισοδήματα πέραν των 66.667 ευρώ. Δηλαδή αυτός που βγάζει εκατομμύρια το μήνα, υποχρεούται να κάνει αγορές με ηλεκτρονικές αποδείξεις μόνο μέχρι το τμήμα του εισοδήματός του, εκείνο των 66.667 ευρώ και πάλι με τις πιο πάνω απαλλαγές. Τις υπόλοιπες δοσοληψίες του, μπορεί άνετα να τις κάνει με μετρητά, τα οποία μπορεί να είναι «μαύρα» και να αποφεύγει έτσι να πληρώσει κάθε σχετικό φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λ.π.

Τα ίδια ακριβώς σκοπεύει να κάνει η νεοφιλελεύθερη ΝΔ και με το ασφαλιστικό. Και αυτός που έχει μηδενικό εισόδημα και αυτός που κερδίζει εκατομμύρια το μήνα, θα πληρώνουν ακριβώς τα ίδια ασφάλιστρα. Μόνο που αυτός που βγάζει εκατομμύρια, θα έχει τη δυνατότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και ως εκ τούτου της πλήρους και άνετης κάλυψης και εξυπηρέτησής του.

Γιατί όμως η ΝΔ έβαλε το 30%; Το έκανε τάχα για να πατάξει τη φοροδιαφυγή; Μάλλον όχι. Πιστεύω ότι το έκανε για να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες. Για να εμφανίζουν δηλαδή διαθέσιμα και ρευστότητα οι τράπεζες και να μπορούν, μέσω της μεθόδου της μόχλευσης να χορηγούν δάνεια, υποχρεώνοντας εμάς τα «φορολογούμενα υποζύγια» της μεσαίας τάξης να συνεχίζουμε να διασώζουμε τις τράπεζες και δια αυτού του τρόπου.

Παλιά, μας μάθαιναν στο σχολείο (και οι σχετικές εκθέσεις έπεφταν βροχή), για τα οφέλη της αποταμίευσης. Όμως κανένας δεν μας είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή η αποταμίευση, μέσω τραπεζικών καταθέσεων, στην ουσία εξυπηρετούσε τα κέρδη των τραπεζών, οι οποίες μέσω των δικών μας χρημάτων παρήγαγαν νέο χρήμα, από αέρα κοπανιστό. Σήμερα, η νεοφιλελεύθερη ΝΔ δεν αναλώνεται και δεν χάνει το χρόνο της με τέτοιες προπαγάνδες. Με το πρόσχημα της δήθεν πάταξης της φοροδιαφυγής, υποχρεώνει μέσω της κρατικής βίας τους δύστυχους Έλληνες πολίτες, να διακινούν κάθε συναλλαγή τους μέσω των τραπεζών και έτσι λύνει το πρόβλημα. Και διασώζει τις τράπεζες και τους δίνει και κέρδη.

Και όποιος πολίτης δεν θέλει να καταναλώνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, αλλά θέλει να κάνει κάποια οικονομία, οδηγείται δια της βίας στην οικονομική του διάλυση, στη διάλυση της μεσαίας τάξης!

ΥΓ Τελικά, όλα αυτά θα οδηγήσουν τους πολίτες σε μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, προκειμένου μάλλον να καταφέρουν να επιβιώσουν, παρά να κερδίσουν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.