Πώς τα χαμηλά επιτόκια «τρώνε» τις συντάξεις

Η παγκόσμια οικονομία δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς είναι εγκλωβισμένη σ’ ένα σπιράλ χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, υψηλού δημόσιου χρέους, ύφεσης, εισοδηματικής ανισότητας και κλιματικής αλλαγής. Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω κατάσταση επηρεάζει αναπόφευκτα και τους απανταχού συνταξιούχους, η οικονομική ασφάλεια των οποίων μοιάζει πιο αβέβαιη από ποτέ.

Ενδεικτική της ταραχώδους κατάστασης είναι η έρευνα του Natixis Global Retirement, η οποία υπολογίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος των 44 πιο αναπτυγμένων οικονομιών. Τα ευρήματα είναι αμείλικτα, καθώς μία από τις μεγαλύτερες απειλές συνίσταται στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, σε 16 από τις 44 ερευνώμενες χώρες, το βασικό επιτόκιο των τελευταίων πέντε ετών, προσαρμοσμένο στον ετήσιο πληθωρισμό, αποδεικνύεται αρνητικό (σ.σ. κατά μέσο όρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια (2016), ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε μόλις μία χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν, καθώς ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες υιοθετούν μια υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να στηρίξουν την ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ και της Federal Reserve καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη δημιουργία κέρδους μέσα από ασφαλείς επενδύσεις. Κάτι το οποίο κατά κόρον πράττουν τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επενδύοντας τις συντάξεις των εργαζομένων σε μικρού ρίσκου επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Η κατάσταση δε, μπορεί να καταστεί ακόμη πιο δυσμενής σε περίπτωση ενός δεύτερου ισχυρού κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα την ανεργία, στερώντας ακόμη περισσότερους πόρους από τον ασφαλιστικό «κουμπαρά».

Οι ανισότητες των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Natixis αποκαλύπτει και ορισμένες χαρακτηριστικές… ανωμαλίες της αμερικανικής οικονομίας. Έτσι, ενώ βρίσκονται στην 37η θέση όσον αφορά την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας, ταυτόχρονα κατατάσσονται στην 6η θέση όσον αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Παράλληλα, σε ακόμη ένα αντικρουόμενο στοιχείο, ενώ διαθέτουν μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα των κατά κεφαλήν υγειονομικών δαπανών, οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην 16η θέση στο προσδόκιμο ζωής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.