Μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ έρχεται το πόρισμα των Θεσμών- και νέα fast track αξιολόγηση για 640 εκατ. ευρώ

Το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθεί το πόρισμα των Θεσμών για την πορεία της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πόρισμα θα περιλαμβάνει προφανώς το νέο πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ με την παράταση υφιστάμενων παρεμβάσεων, αλλά και πρόσθετες κινήσεις καθώς και την αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών της χώρας για το 2020 μία κίνηση που καταγράφεται στο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή , με το ΥΠΟΙΚ να κάνει σαφές πως η δαπάνη για την αμυντική θωράκιση της χώρας θα αυξηθεί για όλα τα επόμενα έτη.

Το πόρισμα των θεσμών συνδέεται με την 7η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία στο δημοσιονομικό πεδίο είναι ελαστική λόγω της ρήτρας γενικής διαφυγής που έχει αποφασιστεί για φέτος και πιθανότατα και για τον επόμενο χρόνο (σ.σ. όπως αναμένεται να προταθεί στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας ). Η εν λόγω αξιολόγηση προβλέπει και μία σειρά από άλλα προαπαιτούμενα, όπως για παράδειγμα την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες η οποία επιχειρείται να επιταχυνθεί μέσα και από την αύξηση των σχετικών πιστώσεων στον Προϋπολογισμό που προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο, αλλά και από άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες πάνε πίσω λόγω της πανδημίας (όπως για παράδειγμα για την αλλαγή στις νέες αντικειμενικές αξίες.

Νέα αξιολόγηση με πακέτο “δόσεων”

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται αμέσως μετά, στις αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ελληνική πλευρά για την επόμενη – 8η κατά σειρά – αξιολόγηση. Έχει ειδική σημασία καθώς συνδέεται με το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος από το οποίο θα έρθει πακέτο “δόσεων” 640 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την επιστροφή κερδών ομολόγων.

Το ποσό επιχειρείται να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία εντός του 2020. Και τούτο γιατί Ελλάδα δικαιούται δύο δόσεις ανά έτος (σ.σ. η πρώτη ήρθε τον Ιούνιο). Έτσι θα μπορέσει να διατηρήσει το δικαίωμα για 2 ακόμα ανάλογες εισροές πόρων που θα τονώσουν τα κρατικά διαθέσιμα τα οποία σήμερα βρίσκονται στα 38 δισ. ευρώ (το ποσό οδεύει στην αποπληρωμή του χρέους και έτσι υποκαθιστά ανάλογη κρατική δαπάνη).

Η επόμενη αξιολόγηση συνδέεται – έμμεσα – και με το Ταμείο Ανάκαμψης των έως 32 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα εντάξει όχι μόνο επενδύσεις αλλά και μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση στις Βρυξέλλες αναμένεται να κατατεθεί σε μία πρώτη μορφή μετά τα μέσα Οκτωβρίου και σε κάθε περίπτωση αφού πρώτα η Ευρώπη άνοιξε τα χαρτιά της. Δηλαδή αφού ολοκληρώσει τα – εκκρεμή ακόμα – νομικά κείμενα που συνδέονται τους όρους του εν λόγω σχεδίου. Τα εν λόγω κείμενα μάλιστα θα πρέπει να επικυρωθούν τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και από κοινοβούλια κρατών – μελών του ήδη εκφράζουν ενστάσεις, όπως για παράδειγμα αναφορικά με το κράτος δικαίου.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.