Αναδρομικά 11μήνου και για τις 500.000 συντάξεις Δημοσίου

Διάταξη που θα καλύπτει με αναδρομικά11μήνου και τους συνταξιούχους του Δημοσίου επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, στόχος είναι να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση με αναδρομικά 11μήνου για τους μεν (συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα) και τους δε (συνταξιούχοι Δημοσίου) μέσα από την απόφαση του ΣτΕ και να πληρωθούν όλοι το συντομότερο, με πιθανότερη ημερομηνία το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Στην περίπτωση της οριζόντιας πληρωμής, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορεί να φτάσουν σε αναδρομικά και τις 10.054 ευρώ και οι απόστρατοι τις 6.070 ευρώ.

Μια μείωση

Ο λόγος που επιλέγεται η οριζόντια αντιμετώπιση, με αναδρομικά 11μήνου και στο Δημόσιο, είναι επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει μέχρι στιγμής αντισυνταγματική μόνο τη μείωση του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των αποστράτων, χωρίς να βάζει όμως χρονικό φραγμό στα αναδρομικά πριν την ισχύ του νόμου 4387/2016! Η χωρίς χρονικό φραγμό απόφαση σημαίνει ότι τα αναδρομικά για τις συντάξεις του Δημοσίου από τις κλιμακωτές μειώσεις 5% ως 20% που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093 στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ή σε άθροισμα κύριων και άλλων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, δεν θα είναι μόνο για 11μήνες όπως λέει το ΣτΕ, αλλά από τότε που εφαρμόστηκαν, δηλαδή από 1/1/2013 ως και 12/5/2016 όπως προκύπτει από την 1227/2018 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου! Για την άλλη μείωση των κύριων συντάξεων, αυτή του νόμου 4051 (που επιβλήθηκε με ποσοστό περικοπής 12% στο τμήμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ), το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δεχθεί σε πρακτικό συνεδρίασης της Ολομελείας του (27/3/2017) ότι είναι συνταγματική!

Ως εκ τούτου, με βάση τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (πολιτικοί και απόστρατοι) δεν δικαιούνται αναδρομικά από τις μειώσεις του νόμου 4051/2012 ενώ δικαιούνται αναδρομικά -και μάλιστα πέραν του 11μήνου- από τη μείωση του νόμου 4093/2012!

Αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι αποφάσεις, τότε οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, έστω και αν έχουν επιστροφές από μια περικοπή, θα πάρουν πολλαπλάσια έναντι των υπόλοιπων συνταξιούχων που καλύπτονται με αναδρομικά από τις δύο μειώσεις (νόμου 4051 και νόμου 4093), αλλά μόνο για το 11μηνο που αποφάσισε το ΣτΕ.

Κληρώνει για Δώρα

Η νέα απόφαση που αναμένεται να βγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο (μετά από συνεδρίαση τον Φεβρουάριο του 2020) δεν θα αφορά τις μειώσεις οι οποίες ήδη έχουν «τελεσιδικήσει» στο ΣτΕ, αλλά στο τι μέλλει γενέσθαι με τις περικοπές των Δώρων και αν τελικά υπάρχουν αναδρομικά ή όχι από το 2013 ως και το 2018. Για το θέμα αυτό υπήρξε πάντως τροχιοδεικτική βολή από το ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς έκρινε ότι για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους οι περικοπές των Δώρων είναι συνταγματικές και δεν υφίστανται αξιώσεις για αναδρομικά. Μένει να φανεί αν θα υποστηριχθεί το ίδιο σκεπτικό για τα Δώρα των συνταξιούχων του Δημοσίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στην ίδια απόφαση ενδέχεται να κλείνει και το θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το 2017 για τις συντάξεις του Δημοσίου, χωρίς όμως να έχουν επιστραφεί οι περικοπές παρότι έχουν γίνει μαζικές προσφυγές από συνταξιούχους που διεκδικούν μέχρι και 5ετία αναδρομικών από την ΕΑΣ.

Στην ίδια διάταξη θα επιχειρηθεί να γίνει «λίφτινγκ» σε ατυχείς διατυπώσεις της αρχικής ρύθμισης για τα αναδρομικά, και κυρίως στον όρο ότι «αποσβέννυνται», δηλαδή σβήνονται και παύουν να υφίστανται, οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αγωγές και νέες διεκδικήσεις αναδρομικών από τη στιγμή που δεχτούν να πληρωθούν το 11μηνο των επιστροφών στις κύριες συντάξεις. Η απαγόρευση στην ουσία των αγωγών δεν αφορά τους περίπου 250.000 συνταξιούχους που έχουν ήδη προσφύγει για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων, αλλά πάνω από 700.000 συνταξιούχους που αν πάρουν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων θα ξεχάσουν τις διεκδικήσεις για τις επικουρικές.

Οι πίνακες

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τα αναδρομικά κύριων συντάξεων

– Για τους συνταξιούχους του δημοσίου

-Για τους απόστρατους

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.