«Στο σφυρί» οι επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας με τον Ερντογάν να… παραμονεύει

Την ώρα που η κρίση με την Τουρκία αντί να αμβλύνεται, οξύνεται και μάλιστα πλησιάζει προς κορύφωση και ο Ερντογάν έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της χώρας του, στην Ελλάδα… πουλάμε όσο όσο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τρεις εταιρίες του Δημοσίου – πυλώνες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας: Την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ), την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την ΕΝΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), οι οποίες αντί να ανασυγκροτούνται και λόγω της έκρυθμης κατάστασης, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης ενίσχυσης, εν γένει, της αμυντικής βιομηχανίας, ο μόνος σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς πολιτείας είναι η… πώλησή τους.

Σε μια χρονική στιγμή τόσο ιδιαίτερη, που χρειάζεται και η στήριξη του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση αυτών των εταιριών, αν και η εποπτεία οφείλει να παραμείνει στο Δημόσιο τομέα, η οργάνωση και ο σχεδιασμός παραμένει λευκή σελίδα.

Αντίθετα, καθημερινά μαθαίνουμε για τους επενδυτές από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να βάλουν… χέρι σε επιχειρήσεις που μπορούν να στηρίξουν σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα, αλλά παρόλαυτα αυτές αντί να ενισχυθούν περαιτέρω… διατίθενται προς πώληση.

Στην περίπτωση της ΕΑΒ μαθαίνουμε για το ενδιαφέρον Αράβων επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και Βρετανών επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, είναι απορίας άξιον πως μετά από τόσες αναβολές τους προηγούμενους μήνες στη διαγωνιστική διαδικασία για τα περιουσιακά της στοιχεία, να βρεθεί ένας μόνο επενδυτής, η εταιρία Plasan από το Ισραήλ, σε συνεργασία με την SK Group και έναν ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί.

Όπως έγινε γνωστό, η αποσφράγιση της εφάπαξ οικονομικής προσφοράς έγινε την προηγούμενη Πέμπτη και το επιχειρηματικό σχέδιο που δεσμεύεται να υλοποιήσει σε ορίζοντα πενταετίας ο υποψήφιος αγοραστής έχει αποτιμηθεί μεταξύ 95 και 135 εκατ. ευρώ, ένα τίμημα μικρό σε σχέση με αυτά που διατίθενται.

Παράλληλα, έχουμε και τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, των οποίων… πωλούνται τα ιμάτια οσονούπω, τόσο το εμπορικό, όσο και το στρατιωτικό σκέλος, αρμόδιο για τα οχήματα του Ναυτικού.

Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, ο διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο, με αρκετούς επενδυτές να έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον.

Κοινώς… Περάστε κόσμε για να αγοράσετε κομμάτι κομμάτι την ελληνική αμυντική βιομηχανία…

 

 

 

Πηγή: fmvoice.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.