Μπάχαλο με τη χρυσή βίζα των Κινέζων

Διαμαρτύρονται Κινέζοι που αγόρασαν ακίνητα, αξίας άνω των 250.000 ευρώ, στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής για ολόκληρη την οικογένεια, επειδή δεν μπορούν να έρθουν στη χώρα μας λόγω των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μάλιστα οι Κινέζοι έχουν φτιάξει και μια «Ένωση Επενδυτών Κίνας – Ελλάδας», η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως η πανδημία βρήκε πολλούς αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας στην Κίνα.

Έτσι, περισσότερες από 120 οικογένειες Κινέζων αγοραστών, που έχουν ήδη αγοράσει ακίνητα ύψους 250.000 ευρώ και άνω, δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να επιληφθούν των εκκρεμών εγγράφων τους αλλά και να μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία!

Η Ένωση δεν διευκρινίζει πόσοι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων ζουν στην Ελλάδα και πόσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία. Η μεγάλη πλειονότητα απλώς αγοράζει σπίτια για να πάρει την άδεια διαμονής, όπως εξηγούν οι μεσίτες.

Κατά την Ένωση, όλα αυτά συμβαίνουν «παρότι υπάρχει σχετική διευκρίνιση στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που είχε αποσταλεί στα ελληνικά προξενεία από το 2015 από το υπουργείο Εξωτερικών, που περιλαμβάνει τις περιπτώσεις αυτές». Βέβαια, όταν εκδόθηκε η διευκρίνιση, το 2015, δεν είχε αρχίσει ο κορωνοϊός από την Κίνα! Αφορούσε άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα και όχι την πανδημία.

Η Ένωση, με επιστολή της προ δεκαημέρου προς το υπουργείο Εξωτερικών, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γρηγόρη Δημητριάδη, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και με κοινοποίηση στα προξενεία της Ελλάδας στην Κίνα, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα απόφαση προκειμένου να επιτραπεί στους αγοραστές να έρθουν στην Ελλάδα και υπογραμμίζεται ότι η απόφαση αφορά περισσότερες από 120 οικογένειες επενδυτών και περισσότερους από 100 υποψήφιους επενδυτές.

Όπως αναφέρει η Ένωση, οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους μέσω του θεσμού της Golden Visa με στοιχεία του Enterprise Greece μέχρι 6 Ιουλίου 2020 είναι 23.361.

Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι Κινέζοι επενδυτές. Συγκεκριμένα, 5.770 άδειες επί συνόλου 7.825 εκδόθηκαν για λογαριασμό Κινέζων επενδυτών ακινήτων, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τις εκδόσεις βίζας για τα μέλη των οικογενειών τους. Έχουν δοθεί άδειες παραμονής ήδη σε 17.475 Κινέζους επενδυτές και τις οικογένειές τους επί συνόλου 23.261 πολιτών από τρίτες χώρες, που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα και κατόπιν της πρόσκλησης της χώρας μας προς αυτούς από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, το 2014, μέχρι σήμερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.