Σε απελπιστική κατάσταση οι εργαζόμενοι στον τουρισμό: «Θα πεθάνει ο κόσμος στην πείνα στην κυριολεξία»

οφερή περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων του τουρισμού – επισιτισμού ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζόμενων Επισιτισμού – Τουρισμού Κέρκυρας, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως μόλις 15 από τα 50 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού έχουν ανοίξει φέτος, κι αυτά έχουν προσλάβει λιγότερους εργαζομένους, με αποτέλεσμα την εντατικοποίησης της εργασίας και της εκμετάλλευσης και τη μη ουσιαστική εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας από τον κορονοϊό. Οι άνεργοι συνάδελφοί τους ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, καλούνται να ζήσουν με 9 ευρώ την ημέρα (3300 ευρώ για όλο το χρόνο). Σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου, οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες, καθώς το εισόδημά τους περιορίζεται στα 3,3 ευρώ τη μέρα ή αλλιώς 1200 ευρώ για την τρίμηνη επιδότηση της ανεργίας.

Eπιπλέον, πολλοί ακόμα είναι εκείνοι που δε θα δουν ούτε ευρώ στο λογαριασμό τους, δηλαδή άνεργοι, εργαζόμενοι εκτός αναστολής και εκτός επιδότησης ανεργίας. Ενδεικτικά ο κ. Πελάης ανέφερε την πρακτική της TUI, που μόνο στην Κέρκυρα απασχολεί 200 εργαζόμενους, χωρίς να τους έχει βγάλει σε αναστολή.

“Θα πεθάνει ο κόσμος στην πείνα στην κυριολεξία” τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του συνδικάτου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο πολύμορφο πρόγραμμα κινητοποιήσεων του συνδικάτου καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και στην απεργία και το μεγάλο συλλαλητήριο για την επιβίωση των εργαζομένων στις 4 Σεπτέμβρη. Κλείνοντας, ο Στ. Πελάης υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό παρήγαγαν 120 δις τα προηγούμενα χρόνια, μέρος των οποίων πρέπει να επιστραφεί για την επιβίωσή τους.

Οριστικά χαμένη η τουριστική σεζόν

Την ίδια στιγμή το 50% των Ελλήνων πολιτών, το 2019 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούσαν να κάνουν διακοπές ούτε μία εβδομάδα, αφού αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και πριν το lockdown. Το ποσοστό αυτό μετά τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης φαίνεται να έχει εκτοξευτεί.

Ουσιαστικά, η τουριστική σεζόν θεωρείται οριστικά και σχεδόν ολοκληρωτικά χαμένη από τους παράγοντες της αγοράς, η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ελλάδα και εξωτερικό σβήνει και τις τελευταίες προσδοκίες για μια ουσιαστική αύξηση της κίνησης έστω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και ο Ιούλιος κλείνει επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που είχε μπει στο τραπέζι μετά το lockdown.

Πρόκειται για το σενάριο που δείχνει οριστικά πια ότι η σεζόν θα κλείσει με βουτιά των εσόδων το πολύ στο 20% των περσινών επιπέδων – δηλαδή τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 δις ευρώ έναντι των περσινών 18,5 δις ευρώ. Η εικόνα αυτή απέχει βεβαίως μακράν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις Θεοχάρη για συγκράτηση των εσόδων στο 50% με 60% των περσινών επιπέδων, και έχει παρουσιαστεί με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσο και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Ιούλιος – σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν – έκλεισαν με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 έως 25%, ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί με τίποτα να σώσει την παρτίδα καθώς ακόμη και εάν οι πληρότητες φθάσουν κατά τόπους στο 50% οι έως τώρα κρατήσεις δείχνουν ουσιαστική κίνηση μόνον στο δεκαπενθήμερο από τις 7 έως τις 21 του μήνα, και πως τα σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν ήδη διαγραφεί από την στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κινηθεί σε γραμμή ρεαλισμού και ψυχραιμίας αναγνώρισε, με πρόφατη συνέντευξή του στο liberal.gr ότι οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο: «Η σεζόν», δήλωσε, «ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%.

Ακόμη πιο δυσοίωνα μηνύματα έχουν μεταφέρει, κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ εικόνα γενικής καθίζησης παρουσίασε και η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη.

 

Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιροισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους.

Ειδικά στην Χαλκιδική, όπως και στην Κρήτη που είναι ο πρώτος διεθνής τουριστικός προορισμός της χώρας, η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από την απουσία των Ρώσων τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών δυνατοτήτων. Οι εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο άφιξης Ρώσων με υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν από 72 ώρες προκειμένου να τονωθεί η κίνηση τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τα σχετικά σενάρια προσκρούουν και στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία για τριπλή οικονομική βόμβα το φθινόπωρο από την κατάρρευση του τουρισμού – μια βόμβα, που θα περιλαμβάνει μαζική ανεργία, «λουκέτα» σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ευθεία απειλή για επιθετικές εξαγορές ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από συμφέροντα του εξωτερικού.

Ανοιχτή επιστολή σε Μητσοτάκη

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, η Ομοπονδία τους, σε ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βρισκόμαστε αρχές Αυγούστου και υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις και είναι μήνες χωρίς εισόδημα» σημειώνει η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και προσθέτει, πως «η αναστολή σύμβασης και τα 534,00€ δεν αποδίδονται σε όσους είχαν βρει δουλειά το Χειμώνα και το lockdown τους βρήκε σε άλλον εργοδότη.

»Οι συνάδελφοι στην εστίαση που δεν βρήκαν δουλειά δεν μπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται πετούν εκτός ρύθμισης χιλιάδες από αυτούς.

»Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι κλαδικές μας συμβάσεις δεν εφαρμόζονται , οι μισθοί μας κατρακυλάνε στα επίπεδα των 650,00€».

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί σας καθώς η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού δυστυχώς για τους εργαζόμενους είναι τραγική!!!

Βρισκόμαστε αρχές Αυγούστου και υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στις ρυθμίσεις και είναι μήνες χωρίς εισόδημα.

Συγκεκριμένα η αναστολή σύμβασης και τα 534,00€ δεν αποδίδονται σε όσους είχαν βρει δουλειά το Χειμώνα και το lockdown τους βρήκε σε άλλον εργοδότη.

Οι συνάδελφοι στην εστίαση που δεν βρήκαν δουλειά δεν μπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται πετούν εκτός ρύθμισης χιλιάδες από αυτούς.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι κλαδικές μας συμβάσεις δεν εφαρμόζονται , οι μισθοί μας κατρακυλάνε στα επίπεδα των 650,00€

Η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί, τα εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό είναι πλέον καθημερινότητα.

κ. Πρωθυπουργέ,

Η Ομοσπονδία μας όλο αυτό το διάστημα επέδειξε σοβαρότητα και αγωνιστικότητα ώστε οι συνάδελφοι μας να βγουν όσο γίνεται αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουμε βρεθεί.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε μια συνάντηση μαζί σας όντας περαστικός από κάπου και να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί σας. Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις

Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη μια συνάντηση μαζί σας, μαζί και με τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε πραγματικά να μπουν τα ζητήματα στο τραπέζι και να δοθούν λύσεις!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.