Προσφυγικό: Συνεχίζεται η υποκρισία της Ευρώπης – Ξεπλένει τη ντροπή με λεφτά και αυτά λειψά

Με κονδύλι 130 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των τριών κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Την ίδια ώρα που η κατάσταση στα καμπς και οι άθλιες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πρόσφυγες, εν μέσω δε μιας καραντίνας, κάνουν τον γύρο του διεθνή τύπου, η Ευρώπη απαντά με κλειστά κέντρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της προς το υπουργείο «χαιρετίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και αναγνωρίζει πλήρως την επείγουσα ανάγκη αυτής της οικονομικής υποστήριξης».

Η ευαισθησία και οι προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κατάστασης δε φαίνεται να είναι η ίδια όσον αφορά τις εικόνες και τις ιστορίες που έρχονται στο «φως» από τις δομές των προσφύγων, οι οποίοι χρήζουν άμεσης βοήθειας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, αποτέλεσμα του κοροναϊού.

Αβοήθητη 10χρονη με οξεία φλεγμονή του νεφρού

«Γροθιά» στο στομάχι είναι η ιστορίας της 10χρονης Asmaan η οποία ζει με την οικογένεια της μέσα σε μια προσωρινή στέγη, τους τελευταίους οκτώ μήνες, έξω από τη Μόρια.

Είναι μια από τους 17.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που ζουν υπό το lockdown από τις 23 Μαρτίου, η εφαρμογή του οποίου επεκτάθηκε μέχρι 31 Αυγούστου.

Η 10χρονη έχει διαγνωστεί με οξεία φλεγμονή του νεφρού. Το προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής των ΓΧΣ ήθελε να τη στείλει στην ηπειρωτική χώρα για θεραπεία. Ωστόσο κάτι τέτοιο προβλέπεται αδύνατο καθώς η οικογένειά της δεν μπορεί να φύγει από τη Λέσβο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.

Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, είναι αρκετοί οι πρόσφυγες οι οποίοι πάσχουν κι από άλλες ασθένειες, όπως φυματίωση ή από τον ιό του HIV, όμως δεν είναι επαρκής ο εξοπλισμός για θεραπείες.

Σύμφωνα με την Giovanna Scaccabarozzi, από τους ΓΧΣ στη Λέσβο, η περίπτωση της Asmaan είναι χαρακτηριστική περίπτωση που πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, παρά τη σοβαρή κατάσταση της υγείας τους.

«Ακόμη και οι επιζώντες βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας αφήνονται πλέον στον εαυτό τους χωρίς να έχουν κάποιον να μιλήσουν και χωρίς τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τον εξαιρετικά τραυματικό χώρο της Μόριας», προσθέτει.

Ο περιορισμός κυκλοφορίας σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κλινική ψυχικής υγείας των ΓΧΣ στη Μυτιλήνη.

Φράχτης 27χλμ στον Έβρο

Τα σχέδια ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στη συγκέντρωση και τον εγκλωβισμό στο εσωτερικό της χώρας. Στόχος είναι να επιτευχθεί η αδυναμία εισόδου σε αυτή.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η διαδικασία για επέκταση του φράχτη στον Έβρο βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς έχει ήδη σταλεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το συνολικό έργο που περιγράφεται στην προκήρυξη χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

Δεν έχει προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια ο χρόνος έναρξης των εργασιών, ωστόσο ο Σεπτέμβρης φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός μήνας.

Για τη χρηματοδότηση του έργου εξάλλου, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη δεσμεύσει κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ αντίστοιχο ποσό πρόκειται να δεσμευθεί για τον ίδιο σκοπό και από τον προϋπολογισμό του 2021.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.