Άλμα του πληθωρισμού στην Τουρκία – Έφτασε στο 12,6% τον Ιούνιο

Ακόμα μια απόδειξη της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας αποτελεί η σημαντική αύξηση που αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την τελευταία αναθεωρημένη εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της γειτονικής χώρας.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μουράτ Ουισάλ ο πληθωρισμός στο β΄ τρίμηνο του έτους έκλεισε στο 12,6% τον Ιούνιο, από 7.4 % το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Όσο για το που αναμένεται να καταλήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 8,9% παρουσιάζοντας μικρότερη πτώση από την αρχικά προβλεπόμενη.

Αιτίες σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της τουρκικής οικονομίας για την άνοδο του πληθωρισμού, εν αντιθέσει με τον στόχο της κυβέρνησης του ΑΚP που είναι η διαρκής πτώση του με τη συγκράτηση των τιμών, αποτέλεσαν η κρίση στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και η συνεχιζόμενη πτωτική τάση της τουρκικής λίρας.

Ο Τούρκος Κεντρικός Τραπεζίτης πάντως δε χάνει την αισιοδοξία του εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα «δεύτερο κύμα του ιού» στη χώρα το φθινόπωρο (έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.500 πολίτες), ο πληθωρισμός θα πέσει το 2021 στο 6.2%, έναντι 5.4% της αρχικής – προ της πανδημίας – πρόβλεψης.

Η τράπεζα σταμάτησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της αυτό τον μήνα.

Ο Ουισάλ δήλωσε ότι η πολιτική συμβαδίζει με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Καθώς η σχετιζόμενη την πανδημία ζήτηση για προϊόντα χαλαρώνει σταδιακά και τα πράγματα επιστρέφουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς, «ο πληθωρισμός θα εισέλθει σε μια πτωτική τάση ξεκινώντας από τον Ιούλιο», είπε ο Ουισάλ.

Η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 230.000 κρούσματα COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε συρρίκνωση φέτος.

Η λίρα, που έκανε βουτιά αυτή την εβδομάδα έναντι του δολαρίου ύστερα από δύο μήνες σταθεροποίησης, κατέγραψε πτώση 0,2% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας και της συνέντευξης Τύπου του διοικητή της.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.