Στα “ύψη” η τιμή του χρυσού που παρασέρνει και τη λίρα Αγγλίας

Το ένα «φράγμα» μετά το άλλο «σπάει» ο χρυσός, με τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων να συντείνουν πως η τιμή του θα ξεπεράσει τα 2.000 δολ/ουγγιά έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοένα και πυκνώνουν οι παραινέσεις των ειδικών για αθρόες αγορές του πολύτιμου μετάλλου, με πλέον πρόσφατη αυτή του Μαρκ Μόμπιους. «Θα αγόραζα (χρυσό) τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω, γιατί είναι σε ανοδική τροχιά», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο Bloomberg (https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/chrisos-olotachos-pros-to-istoriko-ipsilo-tou-2011-mompious-sinechiste-na-agorazete/), που, όμως, δεν φαίνεται να βρίσουν ευήκοα ώτα στην Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι Έλληνες συνεχίζουν να αδειάζουν τα σεντούκια, πουλώντας πολλαπλάσιες χρυσές λίρες από αυτές, που αγοράζουν. Πιο αναλυτικά, το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους αγοράστηκαν από την ΤτΕ μόλις 1.219 χρυσές λίρες, ενώ πουλήθηκαν σε αυτήν από ιδιώτες 21.470! Συνολικά στο εξάμηνο ρευστοποιήθηκαν 49.534 λίρες, ήτοι 20% περισσότερες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019. «Εάν σε αυτές προσθέσουμε και τις λίρες, που ‘σκοτώνονται’ στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο αριθμός τους είναι σχεδόν διπλάσιος», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές και προσθέτουν: «Τέτοιο ύψος συναλλαγών είχαμε να δούμε από το 2014 – 2015. Τότε η πώληση των χρυσών λιρών γινόταν για λόγους επιβίωσης, προκειμένου να κλείσουν οι Έλληνες τις… τρύπες της οικονομικής κρίσης. Σήμερα είναι ένας συνδυασμός εκμετάλλευσης της συγκυρίας, μιας και οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν πάρει την ανιούσα και ανάγκης ενίσχυσης των εισοδημάτων, που έχουν πληγεί από την πανδημία».

Πόσο, όμως, «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας;

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το ποσό, που μπορεί να λάβει κάποιος από την πώληση, κυμαίνεται στα 368,66 ευρώ (τιμές στις 24/7) έναντι περίπου 333 ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου. «Πρόκειται για μία αύξηση, της τάξεως του 10%», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως το 2011, περίοδο κατά την οποία η χώρα μας είχε εισέλθει σε έναν – μακρύ, όπως αποδείχθηκε – κύκλο ύφεσης, το αντίτιμο της ρευστοποίησης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 276 ευρώ.

Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές συνεχίζουν να είναι με «καπέλο», γεγονός, που καθιστά το… σπορ μάλλον απαγορευτικό για την πλειονότητα των Ελλήνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δελτία τιμών, που εκδίδονται σε ημερήσια βάση, το κόστος αγοράς ξεπερνά σήμερα τα 444 ευρώ, ήτοι αυξημένο κατά περίπου 21% σε σχέση με την τιμή, που αποκτά λίρες από ιδιώτες. Αξίζει να αναφερθεί πως στα τέλη του περασμένου Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αποκτήσουν χρυσές λίρες στην τιμή των 469 ευρώ/εκάστη. Όπως σημειώνει η εποπτική αρχή, άλλωστε, στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την ίδια εισπράττεται προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα τρία ευρώ, ενώ:

Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών, που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.

Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας, που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
4. Ισχύουσα άδεια παραμονής, προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.