Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θετικό βήμα η συμφωνία αλλά μακροπρόθεσμα ανεπαρκές

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου, οι διαπραγματευτές του ΕΚ χαιρετίζουν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά προειδοποιούν ότι η συμφωνία τους για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι είναι «απαράδεκτο» να μειωθεί ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, ενώ οι πολίτες ζητούν αύξηση των επενδύσεων στην Ε.Ε..

Το πακέτο ανάκαμψης είναι ένα «σημαντικό βήμα προς μια νέα φιλοδοξία για την Ένωση: πιο πράσινη, πιο ανταγωνιστική και ψηφιακή. Αυτός ο μαζικός δανεισμός είναι μία ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρέπει να παραβλέψουμε αυτό που μόλις συνέβη», αναφέρουν συγκεκριμένα, εκφράζοντας όμως τη λύπη τους για το γεγονός ότι «τα κράτη – μέλη αποφάσισαν να εγκαταλείψουν πλήρως τη «λύση – γέφυρα», της οποίας ο σκοπός ήταν ακριβώς η παροχή άμεσης ανταπόκρισης προς τους πολίτες εν μέσω της κρίσης, που ακολούθησε το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η δέσμευση για νέες πηγές εσόδων της Ε.Ε. είναι «ζωτικής σημασίας» για την ορθή αποπληρωμή του κόστους ανάκαμψης, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο σεβασμός του κράτους δικαίου.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση τύπου στα Αγγλικά εδώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.