Ανησυχία στις αγορές για την έλλειψη μετρητών κατά την επιστροφή στην “κανονικότητα”

Η πανδημία αλλάζει μόνιμα τον κόσμο εκτιμούν οι πλούσιοι επενδυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της UBS Group AG, με την πλειοψηφία τους να σχεδιάζει να περιορίσει τα ταξίδια και να μετακομίσει κοντύτερα στην οικογένεια τους.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι φοβούνται ότι δεν θα έχουν αρκετή ρευστότητα σε περίπτωση νέας πανδημίας, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό εξέφρασε την ανησυχία του για εάν θα μπορέσει να αφήσει αρκετά χρήματα στους κληρονόμους του.

Η κρίση «γίνεται πολύ προσωπική», δήλωσε ο Μπόνι Παρκ, επικεφαλής της στρατηγικής πλούτου για την UBS στην Αμερική. «Στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, το 82% των επενδυτών εκτιμά ότι η ζωή τους έχει αλλάξει μόνιμα».

Είναι βέβαιο ότι οι φτωχοί και οι εργατικές τάξεις έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων από τον Covid-19, ο οποίος προκάλεσε τη χειρότερη οικονομική συρρίκνωση μετά τη Μεγάλη Ύφεση και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια απολύσεων. Ωστόσο από τους πλούσιους επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα, το 70% δήλωσε ότι επηρεάστηκαν οικονομικά από την πανδημία, με το 36% αυτών να περιγράφουν τον αντίκτυπο ως «σημαντικό».

Οι νεότεροι επενδυτές φαίνεται πως επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την κρίση που προκάλεσε ο Covid. Πάνω από το 70% των πλουσίων Millennials δήλωσαν ότι τα οικονομικά τους επηρεάστηκαν από την πανδημία και ένα παρόμοιο ποσοστό δήλωσε ότι εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο για να αντισταθμίσει τις απώλειες, σε σύγκριση με μόλις το 34% των Baby Boomers. Οι Millennials είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επεκτείνει την οικονομική τους υποστήριξη σε οικογένεια και φίλους έναντι των Baby Βoomers.

Ευκαιρίες αγορών

Παρά την όποια ζημιά υπέστησαν στην καθαρή τους αξία, οι περισσότεροι πλούσιοι επενδυτές βλέπουν την πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών ως ευκαιρία αγορών.

«Είδαμε μερικούς επενδυτές να αποχωρούν από τις μετοχές και το 60% αυτών το μετάνιωσε», δήλωσε ο Τζεφ Σκοτ, επικεφαλής της έρευνας πελατών της UBS. «Καλύτερα να παραμείνετε πιστοί στο σχέδιό σας παρά να αντιδράτε αυθόρμητα στην αγορά».

Πέρα από τις επενδύσεις, οι πλούσιοι άνθρωποι αναμένεται να προχωρήσουν σε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους μετά τον κορωνοϊό. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν έτοιμοι για εξ’ αποστάσεως εργασίας, ενώ το 70% εκτιμά ότι θα πραγματοποιεί λιγότερα ταξίδια στο μέλλον. Επιπλέον λίγο πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μετακομίσουν κοντύτερα στις οικογένειες τους.

Όοσν αφορά τους Ευρωπαϊους πλούσιους περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εξετάζουν την μετακόμισή τους από τις μεγάλες πόλεις σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Αμερικανών πλούσιων που εξέταζαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανέρχονταν στο 30%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.