Κατέρρευσαν οι ελληνικές εξαγωγές

Βαρύ είναι το πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές, λόγω της πανδημίας, των προβλημάτων στη διακίνηση των εμπορευμάτων, των κλειστών συνόρων και της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές λόγω των lockdowns και των κλειστών εμπορικών δραστηριοτήτων.

Μόνο τον Μάιο, οι ελληνικές εξαγωγές έχασαν 1 δισ. ευρώ σε αξία σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, υποχωρώντας κατά 32,7%, στα 2,065 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τον Μάιο κατά 257,4 εκατ. ευρώ στα 1,770 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 12,7%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η πτώση χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία.

Αποτέλεσμα σε επίπεδο πενταμήνου ήταν οι ελληνικές εξαγωγές να καταγράψουν απώλειες 13,5% υποχωρώντας στα 12,165 δισ. ευρώ ή μείωση 159,2 εκατ. ευρώ (-1,7%) χωρίς τα πετρελαιοειδή και πτώση 144,7% ή 1,5% χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν και οι εισαγωγές, σημειώνοντας πτώση 39% τον Μάιο και 16,7% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο να διαμορφωθεί στα 7,453 δισ. ευρώ από 9,486 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Το θετικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση της πορείας των εξαγωγών είναι ότι τα τρόφιμα, τα χημικά, τα λίπη-έλαια και η κατηγορία ποτά – καπνά εμφάνισαν άνοδο των εξαγωγών τους στο πεντάμηνο κατά 10,2%, 19,1%, 43,6% και 2,2% αντίστοιχα. Τάση που διατήρησαν τον Μάιο μόνο τα χημικά με τις εξαγωγές τους να αυξάνονται κατά 20,3% και η κατηγορία λίπη – έλαια η οποία σημείωσε άνοδο κατά 11,1%. Τάση η οποία αποδίδεται για την κατηγορία των τροφίμων και των λιπών-ελαίων στο γεγονός ότι η οικονομία της Ιταλίας είχε κατεβάσει επί της ουσίας ρολά και σε ό,τι αφορά τα χημικά στο γεγονός ότι μέσω αυτής της κατηγορίας περνούν οι εξαγωγές αντισηπτικών προϊόντων.

Σε επίπεδο προορισμών, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρόφησαν το 57,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, με το 42,4% να προορίζεται για Τρίτες Χώρες οι οποίες τον Μάιο περιόρισαν τις εισαγωγές τους από την Ελλάδα κατά 46,5%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, σε ευρωπαϊκές χώρες απεστάλη το 65,2% των ελληνικών προϊόντων και το 34,8% σε Τρίτες Χώρες.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.