Wall Street Journal: Σχεδόν 2 δισ. δολάρια χρωστούν τουρκικές εταιρείες στον ρωσικό κολοσσό Gazprom

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, επτά τουρκικές εταιρείες ενέργειας οφείλουν περίπου 2 δισ. δολάρια στην κρατική Gazprom, χρέος που προκύπτει από την παράδοση το 2019 ρωσικού φυσικού αερίου, με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια με το ρωσικό κολοσσό για αγορά των 1.000 κυβικών μέτρων στην τιμή των 250 δολ. και 300% δολαρίων.

Οι τουρκικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρσι, αλλά το ρωσικό φυσικό αέριο έγινε πιο ακριβό για την τουρκική αγορά, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 220 δολ. έως 280 δολ. τα 1.000 κυβικά. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία της αρμόδια αρχής στην Τουρκία, οι εταιρείες τελικώς κατάφεραν να διαθέσουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά, δηλαδή λιγότερο από το 15% της συμφωνηθείσας ποσότητας.

Πληροφορίες της WSJ αναφέρουν ότι και οι επτά επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με την Gazprom, ωστόσο το χρέος παρότι ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες, εκτιμάται ότι θα γίνει εθνικό θέμα για την Τουρκία, καθώς οι κρατικές τράπεζες που έχουν εμπλακεί θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια. Καμία πλευρά δεν δέχθηκε να σχολιάσει, ωστόσο στέλεχος μιας εκ των εταιρειών -γράφει η WSJ- επιβεβαίωσε ότι «η Gazprom ζητάει να πληρωθεί, αλλά το χρέος είναι τεράστιο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.