Τι πληρώνει η Ευρώπη στους εργαζόμενους λόγω κορονοϊού

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των εργαζομένων και του εισοδήματός τους, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, σε συνδυασμό και με τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), τα μέτρα που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες ισχύουν συνήθως για 3 μήνες με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης 3 μηνών, ενώ για άλλες μέχρι τέλος του χρόνου.

Τα περισσότερα μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες της ΕΕ αφορούν στο επίπεδο των μισθών ή την αποζημίωση των εργαζομένων, λόγω της αναστολής ή του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας της κρίσης, σε σχήματα μείωσης εργάσιμου χρόνου (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.), σε προστασία από τις απολύσεις, στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στην κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων.

Kύπρος: Συνολικό ποσό ύψους €219 εκατ. παραχώρησε η Κυβέρνηση σε πέραν των 180.000 εργαζομένων στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης φάσης (από 16 Μαρτίου – 12 Μαΐου) των σχεδίων στήριξης εργαζομένων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Κάθε μήνα που επιδοτείται ο μισθός των εργαζομένων το κράτος δίνει περίπου €120 εκατ.

Aυστρία: Καταβολή 90% καθαρού μισθού για όσους αμείβονται έως €1700 μικτά, β) καταβολή 85% για όσους αμείβονται από €1700 – €2.685, γ) 80% για όσους αμείβονται από €2.685 – €5.370. Η στήριξη ισχύει για 3 μήνες με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης 3 μηνών.

Γερμανία: Καταβολή της προβλεπόμενης αμοιβής μειωμένης απασχόλησης, εφόσον έχει τεθεί σε εκ περιτροπής εργασία το 10% των εργαζομένων αντί του 1/3, όπως ίσχυε υπό «κανονικές» συνθήκες. Η ρύθμιση αυτή ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ειδικά στον κλάδο εστίασης/catering για την αποζημίωση έως το 90% του απολεσθέντος μισθού των εργαζομένων.

Δανία: Το κράτος καλύπτει το 75% του μισθού με ανώτατο πλαφόν τα €3.000 μηνιαίως. Κατά αναλογικό τρόπο θα καλυφθούν και οι μισθοί των μερικώς απασχολούμενων. Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες) θα λάβουν 90% των μηνιαίων αποδοχών τους και με ανώτατο πλαφόν τα €3.500. Περίοδος ισχύος της συμφωνίας από 9/3/2020-9/6/2020. Απαγόρευση απολύσεων για το παραπάνω διάστημα.

Ισπανία: Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού με πλαφόν τα €1.098 μηνιαίως. Το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των αυτο-απασχολουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους.

Γαλλία: Καταβολή του 100% του μισθού των εργαζομένων από το κράτος με ανώτατο πλαφόν το 4,5 Χ του κατώτατου μισθού για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν πλήρως την οικονομική τους δραστηριότητα. Χορήγηση του υπόλοιπου του μισθού στους εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή με μειωμένες ώρες εργασίας, εφόσον οι εργάσιμες ώρες μειώνονται. Το μέτρο επεκτείνεται έως και για 12 μήνες (από τους 6 που ίσχυαν μέχρι σήμερα).

Ιρλανδία: Προσωρινή καταβολή από το κράτος του 70% του καθαρού μισθού των εργαζομένων (υπό τη μορφή επιχορήγησης στις επιχειρήσεις) με ανώτατο πλαφόν i) τα €410 εβδομαδιαίως (αφορολόγητα) για ετήσιους μισθούς που δεν υπερβαίνουν τα €38.000 και τα €350 εβδομαδιαίως (αφορολόγητα) για ετήσιους μισθούς άνω των €38.000 και έως €76.000. Αύξηση επιδόματος ανεργίας που οφείλεται σε απόλυση λόγω της κρίσης του COVID-19 στα €350 εβδομαδιαίως (από τα €203 του υφιστάμενου επιδόματος). Η διάρκεια των μέτρων ορίζεται στους 3 μήνες.

Ιταλία: Διεύρυνση των δικαιούχων που λαμβάνουν επιδόματα. Σημειώνεται ότι με το προϋπάρχον σύστημα τα επιδόματα ανέρχονται στο 80% του καταβαλλόμενου μισθού.
Πορτογαλία: Όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την οικονομική τους δραστηριότητα ή αντιμετωπίζουν προσωρινά οικονομικές δυσκολίες λόγω υπολειτουργίας ή όσες επιχειρήσεις έχουν απολέσει τζίρο άνω του 40% μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα. Οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 66% του μισθού τους με ανώτατο πλαφόν τα €1.905. Από αυτά το κράτος θα καλύπτει το 70% και ο εργοδότης το υπόλοιπο 30%.

Σουηδία: Καταβολή 96% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 20%, καταβολή 94% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 40%, καταβολή 92,5% του μισθού για μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 60%. Οι ρυθμίσεις ισχύουν από 16 Μαρτίου 2020 και θα ισχύσουν όλο το έτος 2020.

Θεανώ Θειοπούλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.