Η οικονομία είχε προβλήματα πριν την πανδημία- Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019

Τα επίσημα πλέον στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα δεν έχουν ξεκινήσει με την πανδημία, αλλά αρκετά νωρίτερα, χωρίς βεβαίως τα μεγέθη να έχουν τις ίδιες διαστάσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις κυβερνητικές …θριαμβολογίες ότι η ύφεση είναι μικρότερη των άλλων χωρών της ευρωζώνης ή του τίτλου του ΑΠΕ πως η ύφεση είναι μικρότερη του αναμενόμενου(!), αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στο 0,9%, πολύ μακριά από το στόχο της ανάπτυξης που είχε τεθεί και σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κυρίως με αυτές που η πανδημία χτύπησε πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, όπως πχ την Ιταλία.

Η πτωτική πορεία του ρυθμού ανάπτυξης, άλλωστε, ξεκίνησε από το τέλος του προηγούμενου έτους, ενώ και η παρουσίαση της πορείας των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2020 από τον Γιάννη Στουρνάρα, αποδεικνύει επίσης την εκτίμηση της στήλης.

Από τα κυριότερα στοιχεία μεταξύ α’ τριμήνου 2020 και δ’ τριμήνου 2019, μεταξύ άλλων:

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 8,4%.

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,3%).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.