Ομίχλη γύρω από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αρκετά κύρια σημεία χρίζουν αποσαφηνισμό, όπως το ύψος των επιτοκίων, η διάρκεια αποπληρωμής και η στόχευσή τους.

Η πρόταση που έβαλε στο τραπέζι η Κομισιόν για το κονδύλι €750 δις προς στήριξη των πληγέντων από την πανδημία οικονομιών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνει να τερματίσει μήνες διαφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η χρηματοδότηση και χαρακτηρίζεται γενικότερα ως θετική. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία στην πρόταση τα οποία προκαλούν πολλά ερωτηματικά στις κοινωνίες των κρατών-μελών.

Το κυριότερο ζήτημα, όπως γράφει το economytoday, είναι ότι τα κεφάλαια από το συνολικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το 2021 ενώ τα κράτη-μέλη ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής στενότητας λόγω της επεκτατικής τους δημοσιονομικής πολιτικής. Η Κομισιόν προτείνει την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού με 55 δισ. ευρώ παράλληλα με ανακατανομή πιστώσεων προϋπολογισμού σε όλα τα κράτη, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες για τα επιμέρους οφέλη που θα έχει το κάθε κράτος.

Κάτι το οποίο αποτελεί όρο που τέθηκε από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αναφορά για εκταμίευση των χρημάτων σε δόσεις εφόσον εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα μεταρρυθμίσεων. Αρκετά από τα σημεία του σχετικού παραρτήματος της πρότασης παραπέμπουν στην Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και δη τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν επί της βάσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της ικανοποίησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων και σωστής χρήσης κονδυλίων της Ένωσης.

Επιπρόσθετα αξιοσημείωτο είναι το ότι στην πρόταση της Κομισιόν γίνεται αναφορά για τρεις πυλώνες ενισχύσεων, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο σε ποιους κλάδους σε ποιες δημόσιες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ομιχλώδες επίσης είναι το σκηνικό γύρω από τον τρόπο αποπληρωμής των 750 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη, είτε αυτά αφορούν το ποσό που θα δοθεί ως επιχορήγηση είτε το ποσό που θα δοθεί ως υπό την μορφή χαμηλότοκου δανεισμού.

Δεν αποσαφηνίζεται η διάρκεια αποπληρωμής του πακέτου από τις χώρες, παρά μόνο ότι θα ξεκινήσει το 2028. Ένα από τα σενάρια που φαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη, προβλέπει ότι θα «απλωθεί» σε βάθος 30 ετών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.