Ταμείο Ανάκαμψης: Τα σκοτεινά σημεία και οι ανησυχίες

Η πρόταση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ως στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο, αν και πολλά σημεία παραμένουν σκοτεινά.

Το Bloomberg τονίζει ότι η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα σπάσει, αν περάσει, πολλά ταμπού ανοίγοντας ίσως το δρόμο για μια ριζική μεταμόρφωση της ΕΕ.

Το «μυστικό» βρίσκεται στη φράση «αν περάσει». Και αυτό γιατί μετά τον αρχικό ενθουσιασμό γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται απλά για μια πρόταση της Κομισιόν.

Το λόγο έχουν οι αρχηγοί κρατών πλέον και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και με ποιους ρυθμούς, ενώ είναι γνωστές οι ασάφειες που μένουν.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το σχέδιο που παρουσίασε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της χειρότερης ύφεσης που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να περάσει στα βιβλία της Ιστορίας, αφού αν η τελική συμφωνία είναι κοντά στην πρόταση της Κομισιόν θα ανοίξει ίσως το δρόμο για ιστορικές αλλαγές.

Βασικό σημείο του σχεδίου είναι ότι τα δύο τρίτα των χρημάτων θα δοθούν ως επιχορηγήσεις. Αυτό είναι το πιο αμφιλεγόμενο μέρος του σχεδίου και μπορεί να δει σημαντικές αλλαγές στις προσεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών. Θα υπάρξουν επίσης όροι, καθώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων για να λάβουν τη στήριξη.

Ο δρόμος μέχρι την επικύρωση του σχεδίου τους Κομισιόν παραμένει στρωμένος με αγκάθια, ειδικά λόγω των αντιδράσεων της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας που προτιμούν τη χορήγηση δανείων αντί επιχορηγήσεων στους πληγέντες, φοβούμενες τυχόν διασπάθιση των χρημάτων και μια ένωση χρέους.

Μένει να φανεί ποια θα είναι τελικά και η στάση της Γερμανίας, αλλά και αν αυτές οι 4 χώρες αποτελούν απλά ένα «όχημα» της Γερμανίας για να περάσει αυτά που θέλει ή όχι.

Η πρόταση της Κομισιόν «χρειάζεται ομόφωνη υποστήριξη, που θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί», αναφέρεται στο άρθρο, που καταλήγει: Η Κομισιόν, μπορεί τουλάχιστον να επαφίεται στη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, των μεγαλύτερων θηρίων της ΕΕ, που έκλεισαν τη συμφωνία, η οποία άνοιξε το δρόμο για την πρόταση της Φον ντερ Λάιεν. Η Ισπανία, η Ιταλία κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου προφανώς είναι θετικές, αφού θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα. Για μία φορά ίσως υπάρξει μια πολιτική συναστρία. Κι αν αυτό συμβεί, τότε ίσως στην Ευρώπη θυμούνται το 2020 σαν κάτι περισσότερο από τη χρονιά της πανδημίας

Το σχέδιο μοιάζει να είναι στα μέτρα των χωρών με τα μεγαλύτερα χρέη, την βαθύτερη ύφεση και τη υψηλότερη ανεργία, δηλαδή Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Ιουνίου, ίσως και Ιούλιο, ενώ οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν το β΄εξάμηνο του 2020 ή ακόμα και το 2021, κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Παράλληλα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν είναι υποχρεωτικά τα δάνεια 9,4 δισ για να μπορεί η Ελλάδα να πάρει την επιχορήγηση των 22,5 δις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.