Eurogroup: Γιατί δεν βγήκε “λευκός καπνός” – Όλο το παρασκήνιο

Οι διαφορές ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο έγιναν για ακόμη μια φορά αισθητές στο Eurogroup, το οποίο έπειτα από μια μαραθώνια, 16ωρη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, διεκόπη για να συνεχιστεί την Πέμπτη και με την προσδοκία να βγει λευκός καπνός για το κρίσιμο θέμα αντιμετώπισης του κορονοϊού και μια συμφωνία για το σχέδιο ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται το σχέδιο ύψους 540 δισ. ευρώ για το οποίο μίλησε ο Μάριο Σεντένο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει στήριξη της απασχόλησης και των επενδύσεων. Το βασικό μέτωπο όπως διαμορφώθηκε ήταν ανάμεσα στην Ιταλία, η οποία έχει δεχτεί και τεράστιο πλήγμα από τον κορονοϊό από τη μια πλευρά και τη Γερμανία και την Ολλανδία από την άλλη – ενώ μαζί τους συντάσσονται και άλλες χώρες του Βορρά.

Οι βασικές διαφωνίες έχουν να κάνουν με τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του σχεδίου. Οι πλούσιες χώρες δεν συμφωνούν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν ξεκάθαρους και σαφείς όρους ως προς τη συμφωνία για το σχέδιο, ενώ οι χώρες του Νότου με επικεφαλής την Ιταλία θέλουν μια πιο γενναιόδωρη στάση και ένα “παράθυρο” για ευρωομόλογο. Οι Νότιοι επίσης, λόγω της εμπλοκής του ESM επιμένουν ότι δεν πρέπει η όποια στήριξη να συνδεθεί με πιστοληπτικές γραμμές δεδομένου ότι πρόκειται για υγειονομική κρίση που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση του 2008- 2009.

Το κλίμα στον συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ έντονο με την Ιταλία να επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και στην δανειοδότηση από τον ESM χωρίς να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά των χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Τι είπε ο Σεντένο

Όπως έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, “έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά “δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο”. Γι’ αυτό και πήρε την απόφαση να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη. “Ο στόχος μου παραμένει: ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ και σχέδιο αντιμετώπισης του αντικτύπου του κορονοϊού μέσω ενός σημαντικού σχεδίου ανάκαμψης” τόνισε ακόμη ο Μάριο Σεντένο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.