Societe Generale: Εκτόξευση για τα δημόσια ελλείμματα και τους δείκτες χρέους, αλλά…

Το βάθος της ύφεσης στην οποία μπαίνουν οι χώρες της Ευρωζώνης και τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα εκτοξεύσουν τα δημόσια ελλείμματα και τους δείκτες χρέους, όπως σημειώνει η Société Générale σε νέα έκθεσή της.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινό και μια απότομη πτώση είναι πιθανή το 2021, τόσο στο έλλειμμα όσο και στο χρέος.

Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί 5% υψηλότερα για το σύνολο της ευρωζώνης σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19, μία σχετικά μικρή αύξηση ωστόσο σε σύγκριση με τη χρηματοοικονομική κρίση. Αυτό θα πρέπει να ανακουφίσει ορισμένες ανησυχίες στις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους πολλών χωρών.

Σε κάθε περίπτωση οι χρηματοδοτικές ανάγκες και οι εκδόσεις ομολόγων στις χώρες του ευρώ θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, όπως εκτίμα η SocGen, αν και τονίζει ότι μία νέα κρίση χρέους δεν είναι το βασικό της σενάριο για φέτος, χάρη και στα τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μακροπρόθεσμα, η κρίση του COVID-19 πάντως θα καταστήσει τις χώρες με υψηλό χρέος ακόμα πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ασύμμετρες διαταραχές, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εξετάσουν κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, αν και προσωρινή, η αύξηση των ελλειμμάτων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Η καθαρή χρηματοδότηση μιας χώρας είναι βασικά το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης (δηλ. το έλλειμμα του δημόσιου τομέα εξαιρουμένης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής ασφάλισης) συν οποιοδήποτε κόστος ανακεφαλαιοποίησης ή διάσωσης.

Η SocGen εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ λόγω της πανδημίας θα ανέλθουν σε 430 δισ. ευρώ, χωρίς ανακεφαλαιοποιήσεις/διάσωση. Αυτό φέρνει τις συνολικές πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης στην ευρωζώνη στο ιστορικό υψηλό των 620 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) σε ετήσια βάση, ή στα 780 δισ. ευρώ και στο 7% του ΑΕΠ αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών ανακεφαλαιοποίησης/διάσωσης.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η SocGen εκτιμά ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης λόγω της πανδημίας θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. ευρώ με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος να εκτοξεύονται από το 1,3 δισ. ευρώ (ή το 0,7% του ΑΕΠ) στα 7,6 δισ. ευρώ ή το 4,4% του ΑΕΠ. Συμπεριλαμβανομένου του κόστους διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας διαμορφώνονται φέτος στα 10,2 δισ. ευρώ ή το 5,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, καθώς τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα είναι προσωρινά, το 2021 και δεδομένης της ισχυρής ανάκαμψης που αναμένεται στην οικονομία, οι ανάγκες χρηματοδότησης θα μειωθούν έντονα, όπως και το έλλειμμα. Οι ανάγκες χρηματοδότησης πάντως είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση λόγω COVID -19 τουλάχιστον μέχρι το 2023.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, για το σύνολο της ευρωζώνης η SocGen εκτιμά πως φέτος θα αυξηθεί στο 5,8% του ΑΕΠ από 0,7% το 2019, ενώ το χρέος στο 94,3% του ΑΕΠ το 2020 από 84,1% το 2019.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει φέτος στο 5,3%, έναντι πλεονάσματος 1,3% το 2019.

Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,2% του ΑΕΠ από 175,2% το 2019, ενώ το 2021 θα κινηθεί στο 182,4%, το 2022 στο 180,4% και το 2023 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 και στο 175,7% του ΑΕΠ. Όπως τονίζει, τα υψηλά επίπεδα του χρέους της Ελλάδας υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτη παραμένει η χώρα σε οποιοδήποτε σοκ στην ανάπτυξη, αν και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο QE της ΕΚΤ θα περιορίσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.