Ύφεση 4,5% στην ΕΕ προβλέπει η Κομισιόν – Η κρίση θα παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου ή και περισσότερο

Ύφεση έως 4,5% στην Ε.Ε. αντί για 1% που προέβλεπε μία εβδομάδα πριν εκτιμά πλέον η Κομισιόν στην πρότασή της προς το χθεσινό Ecofin.

Η πρόταση αφορούσε στο «πάγωμα» των δημοσιονομικών κανόνων που εγκρίθηκε, αλλά και στη συζήτηση που συνεχίζεται σήμερα στο Eurogroup για νέα εργαλεία δανεισμού με άλλους όρους των κρατών αλλά και ευρωομολόγου με επίκεντρο τον ESM και την ΕΚΤ.

«Η κρίση στον τομέα της υγείας θα παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου ή και περισσότερο, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμη με τη συρρίκνωση του 2009, του χειρότερου έτους της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης» αναφέρει η Κομισιόν .

Μεγάλο το πλήγμα στην Ελλάδα – περιθώρια επιπλέον στήριξης

Η νέα αυτή πρόβλεψη της Κομισιόν με ημερομηνία 20/3 αναθεωρεί επί τα χείρω δραστικά τις προβλέψεις που η ίδια έκανε στις 13/3.

Τότε μίλαγε για μέσο σενάριο ύφεσης 1% με δυσμενή πρόβλεψη για 1,5-2%.

Με το παλαιό σενάριο ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας είχε εκτιμήσει σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα.

Πλέον, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, τα σενάρια της Ε.Ε. για την πορεία του ΑΕΠ αναθεωρούνται προς τα «κάτω» κατά 3,5% καταγράφοντας στην ύφεση στα επίπεδα του 2009.

Δηλαδή όταν στην ευρωζώνη η ύφεση ήταν 4,5% και στην Ε.Ε. 4,2%.

Πηγή: Capital

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.