ΑΠΟΨΕΙΣ:Η βρώμικη ιστορία

Βασίλης Βιλιάρδος

Οικονομολόγος

Η Ελλάδα καταρρέει, επειδή οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει το έγκλημα που διενεργήθηκε εις βάρος τους, έχοντας επικεντρώσει την προσοχή τους στην εποχή προ των μνημονίων – κάτι που θα αλλάξει, με αποτέλεσμα να κλειστούν όλοι οι υπαίτιοι της τραγωδίας στη φυλακή.  

.

Καρικατούρα: Έναντι χρημάτων, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – θύματα ενός πολέμου, ο οποίος όπως οι περισσότεροι πόλεμοι χάθηκε από μέσα, από τους ενδοτικούς «ηγέτες» του Έθνους.  

.
Άποψη
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει τον Ιούλιο, εάν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – από την οποία εξαρτάται η πληρωμή της δόσης των 6,1 δις €. Γιατί κινδυνεύει; Επειδή τότε λήγουν κάποια από τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, πολύ πριν το εγκληματικό PSI – παραβιάζοντας το καταστατικό της, για να διασώσει της γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.
Φυσικά η ΕΚΤ τα αγόρασε πολύ πιο χαμηλά από την ονομαστική τους αξία, ενώ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να τα εξοφλήσουμε στο 100% της τιμής τους αλλά, επίσης, να πληρώσουμε τα κουπόνια τους – τους τόκους δηλαδή με ένα τοκογλυφικό επιτόκιο της τάξης του 6%.
Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα, τα ομόλογα ύψους 5,2 δις περίπου που λήγουν τον Ιούλιο, τα αγόρασε η ΕΚΤ περί τα 40% φθηνότερα – άρα έναντι 3,12 δις €, οπότε θα κερδίσει από εμάς γύρω στα 2 δις € συν έναν ετήσιο τόκο της τάξης των 300 εκ. € μόνο από αυτά.
Συνολικά λοιπόν 2,3 δις € ή έναν περίπου ΕΝΦΙΑ – ενώ, γνωρίζοντας πως είχε αγοράσει πολύ περισσότερα, χωρίς να τα κουρέψει όπως όλοι οι άλλοι με το PSI, παρά το ότι της κόστισαν 40% χαμηλότερα, κατανοούμε πως κερδοσκόπησε ασύστολα εις βάρος μας, κερδίζοντας περί τα 20 δις € (σχεδόν δέκα ΕΝΦΙΑ), με τις ευχές δυστυχώς των κυβερνήσεων μας! Γιατί το κάνουμε και πώς μας εκβιάζει η ΕΚΤ;
94
Επειδή δρομολόγησε το PSI ο σωτήρας της πατρίδας μας, ο κ. Βενιζέλος, μετατρέποντας τα ομόλογα σε αγγλικού, δικαίου , απεμπολώντας τη δυνατότητα μετατροπής του χρέους μας σε δραχμές, χρεοκοπώντας τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς επίσης υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία μας. Έναντι ποιού ανταλλάγματος; Μίας ονομαστικής μείωσης του δημοσίου κατά 50 δις € (γράφημα), τα περισσότερα από τα οποία ήταν δικά μας χρήματα (τραπεζών, μικρών ομολογιούχων και ασφαλιστικών οργανισμών), ενώ αργότερα χάσαμε περίπου 40 δις € από τις τράπεζες μας, αφελληνίζοντας τες ταυτόχρονα.
Γιατί δεν τιμωρείται ούτε αυτός, ούτε όλοι εκείνοι που καταδίκασαν τη χώρα στο διηνεκές; Που τη μετέτρεψαν σε γερμανικό προτεκτοράτο, που καταρράκωσαν την εθνική μας αξιοπρέπεια και που έχουν έκτοτε υποχρεώσει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να εξευτελίζονται, υποκλινόμενες δουλικά απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση;
Επειδή οι Έλληνες δεν έχουν δυστυχώς ακόμη καταλάβει το έγκλημα που διενεργήθηκε εις βάρος τους, έχοντας επικεντρώσει την προσοχή τους στην εποχή προ των μνημονίων – νοιώθοντας πολύ σωστά πως για την υπερχρέωση της χώρας είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Βέβαια πρόκειται για τη μισή αλήθεια, αφού η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ήταν ανέκαθεν προσαρμοσμένη στη γερμανική οικονομία (ανάλυση) – οπότε δεν εμπόδιζε ως όφειλε το φθηνό δανεισμό τους για καταναλωτικούς σκοπούς, καθώς επίσης για μη αποδοτικές επενδύσεις, μεταξύ των οποίων σε ακίνητα.
Εκτός αυτού η Γερμανία, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατότητες που της προσέφερε η Ευρωζώνη, υιοθέτησε από την αρχή τη βρώμικη πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα – μεταξύ των οποίων το μισθολογικό dumping, με αποτέλεσμα να κλέβει τους πάντες χωρίς καν να το καταλαβαίνουν, καταστρέφοντας παράλληλα τις βιομηχανίες τους, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.
396
Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας μετά το ξεκίνημα της Ευρωζώνης (σκούρα πράσινη καμπύλη), σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και τις Η.Π.Α. – με την Ελλάδα (κίτρινη) την Ισπανία (κόκκινη) την Ιταλία και τη Βρετανία να καταρρέουν, καθώς επίσης με τη Γαλλία σε αρνητικά επίπεδα (όλες κάτω του 100, άρα σε χειρότερη θέση από το 2000, όταν η Γερμανία είναι στο 120).
.
Το θέμα όμως που πρέπει να απασχολεί τους Έλληνες είναι το τι συνέβη μετά το 2010, όπου ξεκίνησε η εποχή των μνημονίων. Εάν δεν καταλάβουν λοιπόν πως έκτοτε το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη, ότι το ιδιωτικό μη εξυπηρετούμενο απογειώθηκε από σχεδόν αμελητέο προηγουμένως, πως καταστράφηκε εντελώς ο παραγωγικός μας μηχανισμός, ότι η ανεργία κλιμακώθηκε σε ύψη πρωτόγνωρα για τη χώρα, πως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκόπησαν κοκ., αποκλειστικά και μόνο λόγω των μνημονίων, δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσουν πως είναι τα άδικα θύματα μίας βρώμικης ιστορίας – οπότε θα συνεχίσουν να μην αντιδρούν, να σιωπούν δηλαδή όπως τα πρόβατα, επιτρέποντας στις εγχώριες και ξένες πολιτικές και άλλες συμμορίες να τους λεηλατούν, να τους εξευτελίζουν, καθώς επίσης να τους απομυζούν αχόρταγα.
Αντίθετα, εάν τελικά το καταλάβουν θα πλημμυρίσουν τους δρόμους, απαιτώντας να κλεισθούν στη φυλακή όλοι αυτοί που διαχειρίσθηκαν το πρόβλημα της υπερχρέωσης του 2009 με αυτόν τον άθλιο τρόπο – ψηφίζοντας μνημόνια που δεν είχαν καν διαβάσει, κυρίως όμως υπογράφοντας τη θανατική καταδίκη της πατρίδας τους, το PSI, μέσω του οποίου έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε άβουλη αποικία, τουλάχιστον για τα επόμενα 99 χρόνια.
Θα το καταλάβουν οι Έλληνες, παύοντας να θεωρούνται η μεγάλη ντροπή της Ευρώπης; Ασφαλώς, όσο και αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σήμερα, έχοντας εξουδετερωθεί από το δηλητήριο της ελπίδας. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη, πλούσια σε φυσικούς πόρους και πολιτισμό χώρα, οι Πολίτες της οποίας έχουν χάσει απλά το δρόμο τους, διαφθειρόμενοι από ένα απίστευτα διεφθαρμένο κομματικό κράτος – κάτι που με τη συνδρομή της κρίσης θα περάσει, οπότε από εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή και μετά οι Έλληνες θα γίνουν καλύτεροι Πολίτες, με αποτέλεσμα να προωθηθούν αντίστοιχα καλοί πολιτικοί.
Καμία βρώμικη ιστορία δεν παραμένει ποτέ στο απυρόβλητο, οι ένοχοι τιμωρούνται πάντα, ενώ οι λαοί είναι αδύνατον να μην ξυπνήσουν αργά ή γρήγορα – κάτι που δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά, επίσης, τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ασφαλώς δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει η Ευρώπη γερμανική.
Ενδεχομένως ξεκινώντας από την απόρριψη του γερμανικού ευρώ, μέσα από την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα – ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούν μία Γερμανία, η οποία έχει το θράσος να απειλεί τις Η.Π.Α. με την επιβολή δασμών εκπροσωπώντας αυθαίρετα την Ευρώπη, χωρίς να έχει δηλαδή τη νομιμοποίηση κανενός, όταν είναι η μοναδική που έχει πλεονάσματα στις εμπορικές συναλλαγές της με την υπερδύναμη .
Προφανώς καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν αιματηρό εμπορικό και νομισματικό πόλεμο με τις Η.Π.Α., απλά και μόνο για να προστατεύσει τα πλεονάσματα της αχόρταγης Γερμανίας – η οποία δεν απομυζεί βέβαια μόνο την υπερδύναμη αλλά, κυρίως, τους Ευρωπαίους εταίρους της, σκοπεύοντας να τους μετατρέψει σε οικονομικούς σκλάβους και υποτελείς της. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη βρώμικη ιστορία, ξανά με πρωταγωνιστή την καγκελάριο και τον υπουργό οικονομικών της – η οποία φυσικά δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Ολοκληρώνοντας, η Ελλάδα θα υποφέρει πολλά ακόμη, με αιτία την αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους των πολιτικών της κομμάτων – αν και, για να είμαστε αντικειμενικοί, μετά το PSI οι διαπραγματευτικές δυνατότητες τους ήταν και είναι πολύ περιορισμένες, έχοντας σχεδόν εκμηδενισθεί μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Στο τέλος όμως, αφού εξεγερθούν οι Πολίτες και απαιτήσουν τη φυλάκιση όλων των υπευθύνων της ελληνικής τραγωδίας, η Ελλάδα θα τα καταφέρει – κάτι για το οποίο δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Ελπίζουμε μόνο να μη χρειαστεί να ξεπουλήσουμε τα πάντα προτού το καταλάβουμε – να μην εξαθλιωθούμε δηλαδή ακόμη περισσότερο, να μην υποφέρουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων, καθώς επίσης να πάρουμε το ρίσκο της απελευθέρωσης μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.