Κορονοϊός: Η χειρότερη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές από το 2008

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το 2008 καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία βυθίστηκαν και σήμερα λόγω του κορονοϊού. Η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών έφθασε τα 5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο πανικός των επενδυτών, που φοβούνται ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, έχει πάρει εναξέλεγτες διαστάσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε στις 17.30, ώρα Ελλάδας, απώλειες πάνω από 4% ενώ οι δείκτες της Wall Street κατέγραφαν πτώση άνω του 3%.

Οι μετοχές της Wall Street έκαναν βουτιά 4,4% χθες, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους από τον Αύγουστο του 2011. Καταγράφουν τώρα απώλειες 12% από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ που είχαν σημειώσει πριν από μόλις εννιά ημέρες, μπαίνοντας στη λεγόμενη φάση διόρθωσης.

Οι ελπίδες ότι η επιδημία, που ξεκίνησε στην Κίνα, θα τελείωνε σε λίγους μήνες και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επέστρεφε γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα διαλύθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εκτινάχθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς. Τα στοιχήματα που μπαίνουν τώρα είναι ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα και ότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν, επιχειρώντας να προστατεύσουν τις οικονομίες από τα προβλήματα και να αποτρέψουν μία παγκόσμια ύφεση.

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος, καταγράφοντας πτώση 12% στην εβδομάδα – τη μεγαλύτερη από το 2016 – ενώ οι τιμές όλων των σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων μειώθηκαν από 3% έως 6%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.