COVID-19: «Ψαλιδίζει» και το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2020

Καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις στην Κίνα και διεθνώς από την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020 θα μειωθεί κατά 0,2% με 0,3%, ενώ στις ΗΠΑ η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου θα μπορούσε να δεχτεί πλήγμα της τάξης του 0,2% με 0,4%.

Ο κοροναϊός, από τον οποίο έχουν πεθάνει ως τώρα πάνω από 1.300 άνθρωποι ενώ έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 60.000 κρούσματα, ξεπερνώντας την επικινδυνότητα που είχε παρατηρηθεί το διάστημα 2002-2003 από την επιδημία του SARS, θα έχει αναμφισβήτητα σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ της Κίνας, τόσο κατά το πρώτο τρίμηνο όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημία, οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας στο πρώτο τρίμηνο κάνουν πλέον λόγο για ρυθμό ανόδου από 0% έως 5,5% – χαμηλότερα από τον τρέχοντα ετήσιο προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης κατά 5,9%. Η επιδημία του SARS, συγκριτικά, προκάλεσε »πλήγμα» 2% στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας και εκτιμάται ότι είχε »κοστίσει» στην παγκόσμια οικονομία έως 0,3%, σύμφωνα με το Time.

Δεδομένου ότι η κινεζική οικονομία σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη διεθνή οικονομία – καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τις δραστηριότητές στην Κίνα και εφαρμόζουν περιορισμούς ταξιδιών λόγω του κοροναϊού.

Η Moody’s Analytics και η Barclays εκτιμούν αμφότερες ότι ο κοροναϊός θα επιβραδύνει κατά 0,3% τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, ενώ η Oxford Economics εκτιμά ότι η επίπτωση στο ΑΕΠ για φέτος θα είναι της τάξης 0,2%.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου εξακολουθούν να βλέπουν περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία, προβλέποντας μείωση 0,2% στην οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Η JPMorgan ωστόσο έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο κατά 0,25%, η Goldman Sachs κατά 0,40% και η Moody’s κατά 0,45%.

Στην εξαμηνιαία τακτική κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου, ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ »παρακολουθεί στενά» την επιδημία του κοροναϊού και τις πιθανές επιπτώσεις του στην αμερικανική οικονομία – ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι »είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα».

Ειδικοί, πάντως, προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος του κοροναϊού μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το »πλήγμα» κατά 0,2% ή 0,3% που αναμένουν οι περισσότεροι, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο επικίνδυνος θα συνεχίσει να παραμένει ο ιός. Σύμφωνα με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια επικίνδυνη πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές απώλειες ύψους περίπου 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ -ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια- ενώ μια ασθενέστερη πανδημία, όπως η γρίπη των χοίρων του 2009, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 0,5% το παγκόσμιο ΑΕΠ. Παρότι ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλαρίντα, χαρακτήρισε προσφάτως τον ιό ως »ασταθή παράγοντα», ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει μακροχρόνια ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ αν υπάρξει λύση στο ζήτημα εντός ενός ή δύο τριμήνων, σύμφωνα με την Washington Post. Ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, για παράδειγμα, δήλωσε ότι πιθανότατα θα υπάρχει μονάχα «ελάχιστη» επίδραση στην αμερικανική οικονομία. Όπως έχει δείξει η ιστορία, μια επιβράδυνση που προκαλείται από μια προσωρινή κρίση συνήθως ακολουθείται από μια άνοδο στα χρηματιστήρια, καθώς η αγορά τελικά σταθεροποιείται.

»Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην Κίνα σε ένα μέρος του πρώτου εξαμήνου καθώς και στους γείτονες και τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της», δήλωσε ο Πάουελ στην κατάθεσή του.

Καθώς αναμένονται οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στην αμερικανική οικονομία, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, υποστήριξε πρόσφατα ότι η επιδημία θα μπορούσε να έχει θετική ώθηση για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και «θα βοηθήσει» να πείσει τις εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στη Βόρεια Αμερική. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 18,7 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Forbes, δήλωσε πρόσφατα ότι οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της επιδημίας του κοροναϊού στις αγορές πιθανότατα να είναι υπερβολικές και θα είναι βραχύβιες: «Αναμένω μεγαλύτερη ανάκαμψη».

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.