Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% για το 2020 – Τι αναφέρει για τον πληθωρισμό και την ανεργία

Προς τα πάνω αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα η Κομισιόν στο κείμενο οικονομικών προβλέψεων για τα κράτη – μέλη.

Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3% της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης, ενώ διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2021.

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, η ανάπτυξη το 2020 και 2021 θα είναι 2,4% και 2,0% (έναντι 2,3% και 2,0% στις φθινοπωρινές προβλέψεις). Παρομοίως ο πληθωρισμός το 2020 και 2021 θα φτάσει το 0,7% και 0,9% αντίστοιχα, έναντι 0,6% και 0,9% στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Οι επενδύσεις και η κατανάλωση δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ για τις εξαγωγές αναφέρει ότι παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μερικές από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτικός, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα. Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την έντονη αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν υποτονικές.

Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισε να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν από την ελληνική κρίση, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης.

Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται με αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Η Κομισιόν καταγράφει ότι “η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται με την ανεργία να μειώνεται στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και παραμένει η υψηλότερη στην ΕΕ

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.