Κατώτατο μισθό για όλα τα κράτη της Ευρώπης θεσμοθετεί η ΕΕ

Οι χώρες της Σκανδιναβίας φοβούνται ότι η ΕΕ θα… κατεβάσει τον πήχη στους υψηλούς μισθούς που ήδη υπάρχουν

Το νομοθετικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό φιλοδοξεί να ρυθμίσει η Κομσιόν. Δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο ποσό που θα ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά για τη θεσμοθέτηση μιας δέσμης κριτηρίων που θα εξασφαλίζουν έναν αξιοπρεπή μισθό για κάθε Ευρωπαίο εργαζόμενο.

Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ξεκίνησε και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό σχέδιο που θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κοινωνικό ντάμπινγκ. Ωστόσο, κάποιες χώρες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους. Για «ιστορικό βήμα» κάνουν λόγο από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργαζομένων.

Σήμερα, τα 22 από τα 28 κράτη μέλη έχουν θεσπίσει έναν κατώτατο μισθό, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο ύψος του: από 286 ευρώ στη Βουλγαρία μέχρι 2.017 ευρώ στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Έξι χώρες δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Ιταλία και Κύπρος) επειδή λειτουργούν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμπτωση ή ειρωνία της τύχης, ο αρμόδιος Επίτροπος για το θέμα είναι ο Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούργο. Της χώρας δηλαδή με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό!

Ήδη Σουηδία και Δανία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, αφού εκεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών και των παντοδύναμων σωματείων εργαζομένων συμφωνούν στο ύψος των μισθών. Οι δύο χώρες φοβούνται ότι η διαδικασία της Κομισιόν θα υποβαθμίσει το δικό τους σύστημα, θα το “τραβήξει” δηλαδή προς τα κάτω.

Ανησυχία υπάρχει και στην ανατολική Ευρώπη, αφού μια πολύ γρήγορη αύξηση των μισθών θα έβλαπτε την ανταγωνιστικότητα των χωρών που πάντως έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα με χιλιάδες εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις χώρες τους για τους πιο υψηλούς μισθούς της Δυτικής Ευρώπης.

Συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες μιας ευρωπαϊκής εναρμόνισης, η Κομισιόν αποφάσισε να συμβουλευτεί τους κοινωνικούς εταίρους προτού να υποβάλει προτάσεις. «Για να είμαστε σαφείς: δεν πρόκειται ούτε να ορίσουμε έναν ενιαίο κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό, ούτε να υποχρεώσουμε τις χώρες να θεσπίσουν έναν κατώτατο μισθό», εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. «Ο στόχος της Επιτροπής είναι να παρουσιάσει ένα νομικό εργαλείο που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Η μορφή που θα λάβει αυτό το «εργαλείο» παραμένει ασαφής. Το δεδομένο είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, ούτε να νομοθετήσει για τους μισθούς, καθώς επαφίεται στην κάθε χώρα ξεχωριστά να αποφασίσει πώς θα πράξει για το θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης ενός κατώτατου μισθού που θα είναι «προσαρμοσμένος στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας», όμως άλλες χώρες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικές. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά θα ακολουθήσουν μακρές διαπραγματεύσεις προκειμένου τελικά να υιοθετηθεί η τελική πρόταση. Αν εγκριθεί.

minimum_wages_eu_graph.jpg

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.