Οι 13 ημερομηνίες – σταθμοί του 2020 για την ελληνική οικονομία

Στόχος είναι μέχρι τις  6 Νοεμβρίου που ολοκληρώνεται ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για φέτος, η χώρα να έχει προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα

Ξεκινούν με γοργό ρυθμό οι εργασίες της νέας αξιολόγησης από τους θεσμούς, που πρέπει να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και εντός των χρονοδιαγραμμάτων καθώς τον Απρίλιο που θα μπαίνει στην τελική ευθεία η πολιτική διαβούλευση για χαμηλότερα πλεονάσματα δεν θα πρέπει να υπάρχουν εκκρεμότητες ή γκρίνιες. Οι θεσμοί πιάνουν δουλειά από τις 21 Ιανουαρίου και στόχος είναι μέχρι τις 16 Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου – ομπρέλας για τους ιδιώτες ενόψει της κατάργησης των ρυθμίσεων που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και την απόφαση να αντιμετωπίζεται το συνολικό χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων με ενιαίο και όχι αποσπασματικό τρόπο. Ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και η διαμόρφωση μηχανισμού για να αποτρέπεται η δημιουργία νέων τέτοιων οφειλών που στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία ενώ σε πρώτο πλάνο είναι η λίστα με τα επενδυτικά σχέδια που μπορεί να «τρέξουν« με τα έσοδα από την αλλαγή χρήσης ANFA & SMPs, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων – μεγάλων επενδύσεων και φυσικά η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η πορεία των διαβουλεύσεων καθώς και η ροή σημαντικών στοιχείων για την οικονομία με κυρίαρχα την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τους πρόδρομους δείκτες για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στους πρώτους μήνες του 2020 βρίσκονται και στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης που βρίσκονται φέτος, σε πρώτο πλάνο. Στόχος είναι μέχρι τις  6 Νοεμβρίου που ολοκληρώνεται ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για φέτος, η χώρα να έχει προσεγγίσει την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο καθώς τουλάχιστον οι τρεις μεγάλοι οίκοι τους οποίους ακούν οι αγορές, Moody’sStandard & Poor’sFitch και ακολούθως η καναδική DBRS και η ιαπωνική R&I και η γερμανική Scope Ratings θα γίνονται πιο σφιχτές στην αξιολόγηση τους καθώς προσεγγίζουμε την επενδυτική βαθμίδα.

13 ορόσημα για την οικονομία

  • 20 Ιανουαρίου: Η πρώτη συνεδρίαση του χρόνου για το Eurogroup στις Βρυξέλλες – Από τις 20 Ιανουαρίου και μετά αναμένονται οι θεσμοί στην Αθήνα για την 5η αξιολόγηση 
  • 24 Ιανουαρίου: Η Fitch ανακοινώνει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – Στοίχημα η αναβάθμιση
  • Τέλη Φεβρουαρίου: Έκθεση Κομισιόν για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση 
  • 16 ΜαρτίουΤο Eurogroup επικυρώνει την 5η αξιολόγηση
  • 24 ΑπριλίουΟι διεθνείς οίκοι Standard & Poor’s και DBRS ανακοινώνουν αξιολογήσεις για την Ελλάδα
  • 8 Μαΐου: Ο διεθνής οίκος Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία
  • 18 Μαΐου: Συνεδρίαση Eurogroup
  • 11 Ιουνίου: Συνεδρίαση Eurogroup
  •  24 Ιουλίου: Αξιολόγηση ελληνικής οικονομίας από τη Fitch
  • 5 Οκτωβρίου: Κατάθεση προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή
  • 23 Οκτωβρίου: Standard & Poor’s και DBRS ανακοινώνουν αξιολογήσεις
  • 6 Νοεμβρίου: Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα
  • 20 Νοεμβρίου: Κατάθεση τελικού σχεδίου προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.