Δολοφονία Σολεϊμάνι: Μεγάλοι κερδισμένοι οι βιομηχανίες όπλων

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Ιρανού Κασέμ Σολεϊμάνι, έχουν έναν μεγάλο κερδισμένο.

Πρόκειται για τον τομέα της βιομηχανίας όπλων, με τις εταιρείες – κολοσσούς, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και Northrop Grumman, να βλέπουν τις αξίες των μετοχών τους να… εκτοξεύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Με χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες να οδεύουν προς την περιοχή (σ.σ. τη Μέση Ανατολή), αναλυτές προβλέπουν ότι η πολυετής στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ -και τα δισεκατομμύρια δολάρια φορολογούμενων που δαπανώνται εκεί κάθε χρόνο σε πυρομαχικά και για την υποστήριξη των στρατευμάτων- δεν θα περιοριστεί» αναφέρει η Washington Post.
Οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και τον θάνατο του Ιρανού Κασέμ Σολεϊμάνι, έχουν έναν μεγάλο κερδισμένο.

Εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της βιομηχανίας όπλων

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι βιομηχανίες όπλων που διατηρούν συμβάσεις με τις ΗΠΑ έχουν ευνοηθεί οικονομικά από τους πολυετείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ίδιες εταιρείες… νίπτουν τας χείρας των και σήμερα, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έκλεισαν με σημαντικές αυξήσεις την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σολεϊμάνι στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Lockheed Martin έκλεισε με αύξηση της τάξης του 3,6%, της Northrop Grumman -που ετοιμάζει το B-21, ένα stealth βομβαρδιστικό νέας γενιάς για τις ΗΠΑ- με 5,43%, της Raytheon με αύξηση 1,5% και της General Dynamics με +1%.

Στα ύψη οι τιμές σε χρυσό και πετρέλαιο

Πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο Brent στις διεθνείς αγορές στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Με άνοδο 2% στις αγορές της Ασίας η τιμή του έφτασε έως τα 70,11 δολάρια, ενώ τα κέρδη υπερβαίνουν το 5% αφότου έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον Κασέμ Σολεϊμάνι την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου «θα αυξηθούν πιθανότατα ακόμα περισσότερο αν το Ιράν απαντήσει, είτε επιτιθέμενο σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Σεπτέμβριο, ή προσπαθώντας να κλείσει τα Στενά του Ορμουζ, μέσω των οποίων διακινείται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου», δήλωσε ο Michael Pearce, οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Ξεκάθαρα η αύξηση της τιμής που οφείλεται στην προσφορά θα είναι κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε.

Σε υψηλό εξαετίας κινείται ο χρυσός που θεωρείται στη δεδομένη συγκυρία ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Κινείται με κέρδη 1,4% στα 1.573,5 δολάρια η ουγγιά.

Πηγή: tanea

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.