Το Bitcoin και τα πρώτα μηνύματα για το 2020

Το 2019 μας αφήνει με ανάμικτα συναισθήματα. Από την μια έχουμε την πραγματικότητα των αριθμών, η οποία φανερώνει ότι η τιμή του Bitcoin έχει διπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου. Αν κατείχαμε οποιοδήποτε άλλο χρηματοοικονομικό τίτλο θα πανηγυρίζαμε. Ωστόσο δεν παρατηρούμε ενθουσιασμό στον χώρο των crypto. Η ψυχολογία είναι επιβαρυμένη επειδή εδώ και μισό χρόνο είμαστε σε μια πτωτική πορεία.

Αν είχε προηγηθεί μια ομαλή πορεία από τα 3.675 στα 7.200 δολάρια, σε μια σχεδόν ευθεία γραμμή, τα συναισθήματα θα ήταν διαφορετικά. Θα τους βλέπαμε όλους με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Η συμβουλή μας λοιπόν είναι απλή: Αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον χώρο, πρέπει να το συνηθίσετε. Το Bitcoin έχει συγκινήσεις. Και δεν προβλέπεται να σταματήσει να έχει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Ο τρόπος να εξημερώσουμε την μεταβλητότητα δεν είναι τα πολλά trades, αλλά με την εξεύρεση τασικών κινήσεων. Το καλό με την αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι πως υπάρχουν μεγάλες τάσεις, εύκολα ανιχνεύσιμες και εκμεταλλεύσιμες. Μόλις αλλάξει το πρόσημο της τάσης, παραμένει για καιρό.

Ακόμα και οι περίοδοι pullbacks είναι δυνατές και εκμεταλλεύσιμες. Αφήνουν πολύ χώρο να αντιληφθούμε την κίνηση και να κινηθούμε. Ακόμα και καθαρή να είναι η τάση, υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχει χώρος για ανάστροφες κινήσεις.

Οι συνειδητοποιημένοι διατηρούν την αισιοδοξία τους, είναι ρεαλιστές. Γνωρίζουν πως ακόμα και οι ομάδες που καταφέρουν να παίρνουν τα πρωταθλήματα, έχουν απώλειες στην πορεία. Αντίθετα κάποιοι έχουν τόσο θλιμμένο ύφος, που νομίζεις ότι ανά πάσα στιγμή θα ακουστεί να παίζει από πίσω παραπονεμένο μπουζούκι. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται απογοητευτική για όσους ασχολήθηκαν επιδερμικά, με μόνο σκοπό το εύκολο κέρδος. Κι όμως μας δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε στην γνώση. Η γνώση ξεχωρίζει τον επενδυτή με τον τζογαδόρο. Τον επιτυχημένο σε βάθος χρόνου.

Οι πρώτες ενδείξεις για τη νέα χρονιά

Το 2020 ξεκινάει με θετικά σημάδια. Το παρακάτω διάγραμμα μας δείχνει τι ποσοστό από τα συνολικά Bitcoin που κυκλοφορούν στο σύστημα έχει αλλάξει κάτοχο. Ουσιαστικά μας δείχνει το βάθος της νοοτροπίας του hodl (buy and hold). Όπως βλέπουμε στην κορυφή του 2014 πουλήσανε πολλοί. Άρχισε να επικρατεί ξανά η νοοτροπία της μακροχρόνιας διακράτισης λίγο αργότερα. Άρχισαν και πάλι να πουλάνε πολλοί στην κορυφή, στα τέλη του 2017. Λογικό, καθώς οι «παλιοί» είδανε τιμές σε ύψη που δεν είχαν φανταστεί και οι «νέοι» ήταν σε μεγάλο βαθμό ευκαιριακοί αγοραστές.

Με βάση το διάγραμμα, σχεδόν το 70% όλων των Bitcoin δεν έχει μετακινηθεί για πάνω από 6 μήνες. Την τελευταία φορά που συνέβη σε τέτοιο βαθμό ήταν πλησιάζοντας το 2016. Κατά σύμπτωση (;) λίγο πριν το halving.

Μια άλλη ένδειξη που προκαλεί αισιοδοξία, είναι πως ο κινητός μέσος όρος των 200 εβδομάδων (πορτοκαλί καμπύλη), δεν έχει παρουσιάσει πτωτική κλίση ποτέ. Η ανοδική τάση συνεχίζεται, παρά τις διορθώσεις. Γιατί έχει σημασία ο κινητός μέσος ειδικά των 200 εβδομάδων; Επειδή τόσο διαρκεί ένας κύκλος του Bitcoin. Κάθε 4 χρόνια συμβαίνει το κομβικό σημείο του halving.

Μετά την κορυφή των 14.000 δολαρίων, κάθε μηνιαίο κερί είχε ένα μεγάλο φυτίλι από πάνω. Αυτό θεωρείται σοβαρή ένδειξη ότι υπερέχουν οι πωλητές. Τον Οκτώβριο, το κερί είχε ίδιου μήκους φιτίλι από πάνω και από κάτω. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο το μεγάλο φιτίλι βρίσκεται στην κάτω πλευρά του κεριού, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις αναστροφής της πτωτικής τάσης.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι πλησιάζει το halving, δεν είναι απίθανο να είναι σημάδια ότι βρισκόμαστε σε μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για να αγοράσουμε πριν αρχίσει το επόμενο bull run. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε πως πρέπει να αγοράσουμε τώρα. Είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον το Bitcoin να βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά. Ειδικά όταν ο όγκος είναι τόσο χαμηλός, μπορεί να πάει οπουδήποτε.

Ανεξάρτητα από στην βραχυπρόθεσμη πορεία, η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Το Bitcoin είναι παγκόσμιο φαινόμενο, με εκατομμύρια ενδιαφερόμενους σε όλο τον πλανήτη. Στο τέλος της ημέρας, για να χρησιμοποιήσουμε την αγγλοσαξωνική έκφραση, αυτό που έχει σημασία είναι πως εξαπλώνεται συνεχώς. Πως υπάρχουν πολλοί που έχουν ενημερωθεί πρόσφατα για την ύπαρξη και τα πλεονεκτήματα του. Που ίσως είναι διστακτικοί ακόμα, αλλά έτοιμοι να εισέρθουν στον χώρο, μόλις αρχίσουν οι συνθήκες να ευνοούν κάτι τέτοιο.

Συνεπώς η ερώτηση είναι μάλλον εύλογη: αν πιστεύει κάποιος ότι θα δούμε μακροχρόνια, σε 1-2-3 χρόνια υψηλότερες τιμές, γιατί να πουλήσει τώρα; Γιατί να μην αγοράζει, έστω και αν βρεθεί χαμηλότερα αύριο; Αν φτάσει τις 20.000 ξανά, πόσο μάλλον να τις ξεπεράσει, έχει σημασία αν αγοράσει στα 6.000 ή στα 7.500 δολάρια; Έχει, αλλά τελικά όχι και τόσο.

Πηγή

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.