Έρχεται κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Απροστάτευτα απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, παραμένουν χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αν και για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία, το Δημόσιο έδωσε την ευκαιρία των 120 δόσεων, τα χρέη στις τράπεζες βάζουν χιλιάδες συμπολίτες μας σε κίνδυνο να χάσουν ακόμα και την πρώτη και μοναδική τους κατοικία. Σήμερα βγήκε η Κοινή υπουργική Απόφαση με ρυθμίσεις για την περιορισμένη προστασία που απομένει, με το οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίζει ότι και αυτή θα κλείσει τον κύκλο της τον Απρίλιο και δεν θα υπάρξει καμία παράταση.

Μπαράζ πλειστηριασμών σχεδιάζουν οι τράπεζες το 2020! Με την Ευρώπη να πιέζει για μείωση των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και την παράλληλη ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής να φαντάζει καλή ευκαιρία, οι τράπεζες βάζουν υψηλούς στόχους για το 2020. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθολική προστασία της α’ κατοικίας, μέχρι και τον Απρίλιο, παραμένει ανοικτή η πλατφόρμα προστασίας, για όσους πληρούν τα ασφυκτικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η τελευταία ασπίδα απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που σύμφωνα με το Οικονομικό επιτελείο δεν πρόκειται να λάβει άλλη παράταση. Μετά τον Απρίλιο, αν δεν υπάρξει νέο νομοθέτημα, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα μείνουν απροστάτευτα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Πλειστηριασμοί για δάνεια α’ κατοικίας

Σοκ στην αγορά, αναμένεται να φέρουν οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών, που ανάβουν το πράσινο φως, σε έως και 20.000 διαταγές πληρωμής για δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Με τις πιέσεις να αυξάνονται εντός και εκτός συνόρων, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν χιλιάδες υποθέσεις, δρομολογώντας τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, θα μεταφέρουν το πρόβλημα από τα χαρτοφυλάκιά τους, στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

Από την Φρανκφούρτη περιμένουν να δουν βελτίωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν προχωρά τις διαδικασίες έγκρισης για το σχέδιο μείωσης των προβληματικών δανείων. Οι κινήσεις αυτές από τις ελληνικές τράπεζες θα αφορούν δάνεια με μεγάλη καθυστέρηση και θα αφορά αντικειμενικές αξίες πρώτης κατοικίας από 40.000 ευρώ έως και 80.000 ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να ενταθούν οι πλειστηριασμοί, ανεξαρτήτως αξίας των ακινήτων αλλά και του ύψους του δανείου, από τον Ιανουάριο. Εξέλιξη που δρομολογείται από τις τράπεζες με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες, για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το ερώτημα είναι, πόσοι από όσους λάβουν το τελεσίγραφο, θα μπορούν να μπουν στο αυστηρό καθεστώς προστασίας. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θεωρείται ότι αφορά περίπου 150.000 δανειολήπτες.

Όμως, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, οι περισσότεροι έχουν επιλέξει να μην κάνουν ακόμα αίτηση. Αυτή η απροθυμία ένταξης, είναι που κάνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση με στόχο να παροτρύνουν τους δανειολήπτες να αλλάξουν στάση. Με απλά λόγια, το μήνυμα που στέλνουν οι τράπεζες είναι ότι όποιος δεν μπει στο πλαίσιο, θα χάσει το σπίτι του, ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας του ακινήτου. Από την πλευρά των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκτιμάται πως από τους 150.000 δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό με υποθήκη πρώτη κατοικία, οι περίπου, θα ρυθμίσουν το μη εξυπηρετούμενο δάνειό τους κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου πλαισίου προστασίας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία προστασία που αφήνει εκτός τους περισσότερους οφειλέτες, κάτι που φαίνεται και στα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 01/07/2019 μέχρι 20/12/2019: Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 57.166 χρήστες. Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 38.073 χρήστες. Έχουν υποβληθεί 1.249 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

Έχουν δοθεί 315 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες. Έχουν ήδη αποδεχθεί 84 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων. Το Σάββατο, δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ σχετικά με τις αλλαγές, που επέρχονται αναφορικά με την επιδότηση του Δημοσίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αρμόδιο υπουργείο δείχνει τις προθέσεις τους. Εξειδικεύονται κατά κύριο λόγο οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση συνεισφοράς του Δημοσίου στα επιχειρηματικά δάνεια. Τροποποιείται το ποσοστό συνεισφοράς του Δημοσίου στις απαριθμούμενες περιπτώσεις ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και κατηγορίας νοικοκυριού από 30% σε 20% στα επιχειρηματικά δάνεια και από 20% σε 30% σε κάθε άλλο είδος δανείου. Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται, ακόμα και αν οι κληρονόμοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Προβλέπεται ότι η συνεισφορά του Δημοσίου θα αναπροσαρμόζεται – εκτός από την περίπτωση της μεταβολής των εισοδημάτων (που οριζόταν στην αρχική ΚΥΑ) – και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Πηγή: kontranews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.