Πώς τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες παρακάμπτουν τα capital controls εν γνώσει Στουρνάρα

Σειρά τεχνασμάτων που χρησιμοποιούν τράπεζες και μεγαλοκαταθέτες προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls παρουσιάζει το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento. Το ρεπορτάζ επισημαίνει πως οι πρακτικές αυτές, με τις οποίες έχουν διαφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προς τράπεζες του εξωτερικού, είναι εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας, και του Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα.
«Τα εμπόδια των capital controls έχουν παρακαμφθεί εδώ και μήνες από ελληνικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με τους λεγόμενους «ξένους θεματοφύλακες», τονίζει υπάλληλος συστημικής τράπεζας που μίλησε στην εφημερίδα.
Εξηγώντας τη διαδικασία μέσω της οποίας διαφεύγουν τα κεφάλαια, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σημειώνει πως πρόκειται για «μια ασφαλιστική εταιρεία συνήθως η οποία έχει τραπεζικές δραστηριότητες τις οποίες τις οποίες ονομάζει ασφαλιστικά προϊόντα», το οποίο, όπως εξηγεί, πρόκειται για επίφαση.
Και συμπληρώνει: «Κάποιος εμφανίζεται να αγοράζει ασφαλιστικό προϊόν, φαίνεται πως η αγορά είναι στην Ελλάδα, αλλά η τράπεζα το προωθεί σε ξένη τράπεζα».
Η διαδικασία αυτή είναι εν γνώσει της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει κάθε βδομάδα αυτές τις ροές, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλείται», επισημαίνει το ρεπορτάζ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της ΤτΕ, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστο γιατί ενώ τα κεφάλαια αυτά είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αποτελούν κομμάτι των στατιστικών που ανακοινώνει».
Το ρεπορτάζ παραθέτει δείγμα συνομιλιών του συντάκτη της εφημερίδας με δύο διαφορετικές τράπεζες, οι οποίες πουλούν τέτοια προϊόντα σε συνεργασία με ξένο θεματοφύλακα, μέσα από τις οποίες γίνεται εμφανές το πώς γίνεται η παράκαμψη των capital controls διά αυτής της μεθόδου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.