ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι αριθμοί των μεγάλων ανισοτήτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές από την οικονομία, δεν είναι όμως λίγα τα στελέχη του που προεξοφλούν ήδη ότι και στη ΝΔ θα συμβεί το ίδιο – «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πέσει από την οικονομία, θα τον τιμωρήσει η μεσαία τάξη», είπε χθες, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το εάν αυτές οι προβλέψεις θα επαληθευθούν ή όχι θα το δείξει ο πολιτικός χρόνος, όμως είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αποκτά δύσκολους, και ανοιχτούς λογαριασμούς με τη μεσαία τάξη. Είναι οι «λογαριασμοί» που αποτυπώθηκαν στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και έδειξαν ότι οι μη έχοντες (με εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο) έχουν λαμβάνειν έως 15 ευρώ τον μήνα, οι έχοντες εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και οι κατέχοντες – τα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ – έχουν να πάρουν και τη μερίδα του λέοντος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα εστιάζει ήδη τα αντιπολιτευτικά του πυρά ο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια. Η πολιτική ανάγνωση, άλλωστε, που γίνεται στην Κουμουνδούρου λέει πως η οικονομία θα αναδειχθεί στην «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, και δη όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Είναι μια ανάγνωση που βασίζεται σε τρία δεδομένα: στο γεγονός ότι η εισοδηματική τάξη που υπέστη και τη μεγαλύτερη φορολογική πίεση, εκείνη των 20.000 έως 50.000 ευρώ, δεν πρόκειται να δει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο καμία ελάφρυνση, στην καθαρή επιλογή της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τα υψηλότερα εισοδήματα με το επιχείρημα της στήριξης των επενδύσεων, και στην εκτίμηση ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη «δεν θα βγουν» – ακόμη και στην πιο συγκρατημένη πλέον εκδοχή του προϋπολογισμού που θέλει το ΑΕΠ να αυξάνεται το 2020 κατά 2,8% έναντι των προεκλογικών διακηρύξεων για ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει το επόμενο διάστημα τα  αντιπολιτευτικά του πυρά και, παρά την όξυνση της κατάστασης στα εθνικά θέματα, θα επιχειρήσει να μεταφέρει το κύριο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης στο μέτωπο της οικονομίας.

Το πεδίο της «μητέρας των μαχών» εδώ θα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύουν σταθερά τους «αριθμούς των μεγάλων ταξικών ανισοτήτων», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Οι εν λόγω αριθμοί, όπως τους ανέλυσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συζήτηση για το φορολογικό, δείχνουν ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι της τάξης από 0 έως 15 ευρώ τον μήνα. Δείχνουν ακόμη ότι από τα 600 εκατομμύρια των συνολικών ελαφρύνσεων που θα έχουν οι επιχειρήσεις, το 80% θα πάει μόλις σε 6.000 επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 2,5% του συνόλου.  Και δείχνουν επίσης ότι από το νέο φορολογικό μοντέλο το 10% των φτωχότερων εισοδημάτων θα έχει όφελος 72 ευρώ κατά κεφαλήν ενώ για το 10% των υψηλότερων εισοδημάτων το αντίστοιχο όφελος θα είναι 373 ευρώ.

Ψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης θα διατηρηθεί επίσης το γεγονός ότι η συνολική φορολογία των φυσικών προσώπων το 2020 αντί να μειωθεί αυξάνεται κατά 254 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η ουσιαστική κατάργηση της 13ης σύνταξης μέσα από το πρόσχημα της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού στήριξης των  συνταξιούχων.

Με ιδιαίτερη προσοχή επίσης παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου και την εξέλιξη του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τράπεζες – του σχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους για εξυγίανση των τραπεζών από τα «κόκκινα δάνεια». Εδώ, η βασική κριτική εστιάζει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από το «μαξιλάρι» των 37 δις προκειμένου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο στήριξης της μεσαίας τάξης, αλλά αντιθέτως σχεδιάζει να πάρει από τον κουμπαρά ασφαλείας 12 δις ευρώ για το σχέδιο «Ηρακλής» και τις τράπεζες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.