Πόσο κοστίζει το φυσικό έλατο; – Πάνω από 20.000 έλατα Ταξιάρχη σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο

Πόσο κοστίζει το φυσικό έλατο; – Πάνω από 20.000 έλατα Ταξιάρχη σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο

Περί τις 20.000 – 23.000 έλατα, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, έχουν ήδη κοπεί, προκειμένου να διατεθούν προς πώληση στις αγορές μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, αλλά και στην Κύπρο.

Το ψηλότερο έλατο από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής έχει ανακοινώσει ότι θα στολίσει εφέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κι όντως στήθηκε εδώ και λίγες ημέρες στην πλατεία Αριστοτέλους ένα έλατο 17 μέτρων το οποίο θα φωταγωγηθεί σε επίσημη εκδήλωση το Σάββατο 7/12.

Πρόκειται για ένα από τις 20.000 – 23.000 έλατα, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, που έχουν ήδη κοπεί, προκειμένου να διατεθούν προς πώληση στις αγορές μεγάλων πόλεων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλο, αλλά και στην Κύπρο. Στην μεγαλόνησο υπολογίζεται ότι θα διοχετευτούν φέτος περί τα 2.000 δέντρα.

Πού κυμαίνονται οι τιμές;

Ποια όμως είναι η τιμή ενός φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Το κόστος αγοράς εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το μέγεθος και το σημείο πώλησης. «Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές διαμορφώνονται από 30 έως 50 ευρώ ενώ στην Αθήνα είναι λίγο πιο υψηλές επειδή ανάλογο είναι το κόστος μεταφοράς και ενοικίασης χώρου»  εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ελατοπαραγωγός, ο οποίος θα εγκατασταθεί σε κάποια περιοχή της Αττικής για χρονικό διάστημα 15-20 ημερών μπορεί να καταβάλλει μίσθωμα της τάξης των 2.000 ευρώ.

Πώς οι κάτοικοι του Ταξιάρχη ασχολήθηκαν με τα έλατα;

Να σημειωθεί ότι ο Ταξιάρχης, είναι ένα χωριό στο βουνό του Χολομώντα Χαλκιδικής και η πλειονότητα των 1.100 κατοίκων του ασχολείται με την καλλιέργεια και πώληση ελάτου.

Στο συγκεκριμένο βουνό, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει καμία καλλιέργεια. Όμως, με τη βοήθεια του τμήματος Δασολογίας, εδώ και χρόνια, άρχισε η καλλιέργεια ελάτου με σπόρους που είχαν πάρει οι καθηγητές από τα έλατα του Περτουλίου Τρικάλων. Έτσι, οι κάτοικοι στράφησαν στην καλλιέργεια του ελάτου, αλλά και στην πώληση του.

Στα περίπου 15.000 στρέμματα, καλλιεργούνται χιλιάδες έλατα, ενώ ένα μέρος αυτών κάθε χρόνο τέτοια εποχή κόβονται και οι παραγωγοί τα διαθέτουν προς πώληση.

Στο χωριό λειτουργεί εδώ και χρόνια Αγροτικός Συνεταιρισμός παραγωγών και πωλητών ελάτου, καθώς η πλειονότητα των παραγωγών πουλά χωρίς μεσάζοντες τα έλατα.

Εννοείται πως στον Ταξιάρχη, που ζει από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, έχει ήδη φωταγωγηθεί το έλατο του χωριού,  και μάλιστα πανηγυρικά στις 8 Νοεμβρίου, στην εορτή των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ (Ταξιαρχών), οι οποίοι είναι προστάτες του, με την φωταγώγηση ενός έλατου 12 μέτρων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.