Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις πως ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή – Τι είπε για τον προϋπολογισμό

Προϋπολογισμό αισιοδοξίας ο οποίος όμως δεν θα υπερβεί τα όρια του ρεαλισμού χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον προϋπολογισμό του 2020.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας έδωσε τον ορισμό της μεσαίας τάξης. Ο Υπουργός Οικονομικών αν και διευκρίνισε ότι η οικονομική επιστήμη δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για τον όρο «μεσαία τάξη» επικαλέστηκε αναφορές του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τις οποίες

Ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ.

Η έννοια της μεσαίας τάξης όμως διαφέρει σημαντικά από την έννοια του μέσου εισοδήματος, καθώς η πρώτη διαμορφώνεται και από άλλους περιουσιακούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με το τελευταίο δημοσιευμένο ετήσιο στατιστικό δελτίο της ΑΑΔΕ, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 για τα εισοδήματα του 2017, το 52% των φορολογικών δηλώσεων είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.

Το 83% κάτω των 20.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με δύο τέκνα, λίγο περισσότερες από τις μισές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν, είχαν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών του έτους 2018 της ΕΛΣΤΑΤ, για τα εισοδήματα του 2017, το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας εκτιμήθηκε στα 15.556 ευρώ, ενώ το ατομικό στα 7.863 ευρώ.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο προϋπολογισμός κινείται στο ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ, τις προεκλογικές της εξαγγελίες, τον ρεαλισμό αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει νέους, χαμηλά στρώματα, την ασφάλεια αλλά και επιχειρηματίες. “Μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μισό δισεκατομμύρια ευρώ και διανεμήθηκε σε χαμηλότερα στρώματα, μεσαία τάξη, επιχειρήσεις, ασφάλεια. Η κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις πως ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή” είπε.

Πηγή: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.