Οκτώ “παγίδες” για το κοινωνικό μέρισμα – Τι πρέπει να προσέχετε

Λίγα 24ωρα απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, καθώς οι πρώτοι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Η αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.grείναι προσυμπληρωμένη.

Το “Έθνος” αποκωδικοποιεί τα βασικότερα βήματα στα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους δυνητικούς δικαιούχους ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.1. Λάθος προσυμπληρωμένα στοιχεία. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να απευθυνθείτε:

– Στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ

– Στον ΕΦΚΑ αν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης.

– Στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας

– Στα ΚΕΠ αν εμφανίζονται λάθος προσωπικά στοιχεία

Αν προκύπτει ανάγκη να διορθώσετε στοιχεία στο ΚΕΠ ή στον ΕΦΚΑ για να ενημερωθεί η πλατφόρμα, πρέπει να ζητήσετε να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού κάνοντας την επιλογή στην οθόνη “Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος”. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας.

2. Ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αίτηση θα γίνει αυτόματα από τον ΗΔΙΚΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια και το μέρισμα θα καταβληθεί στον λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα.

Προσοχή όμως:

– Η αυτόματη αίτηση θα γίνει μόνο για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους. Αν στα νοικοκυριά υπάρχουν κι άλλα άτομα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από αυτά.

– Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που πέρυσι δεν έλαβαν το μέρισμα ενώ το δικαιούνταν, το πρόβλημα ήταν συνήθως στην ασυμφωνία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τον υπόχρεο ή τον σύζυγο. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στα ΚΕΠ και οι εν λόγω ηλικιωμένοι καλό είναι φέτος να φροντίσουν να υποβάλουν αίτηση.

3. Λάθος IBAN. Για εγκεκριμένες αιτήσεις που πέρυσι δεν πληρώθηκαν είτε είχε δοθεί λάθος IBAN είτε ο λογαριασμός ήταν ανενεργός την ημέρα καταβολής του μερίσματος. Πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, του οποίου πρέπει να είστε αποκλειστικά δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια.

4. Φιλοξενούμενοι. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενουμένων ενήλικων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Πρέπει να επικοινωνήσετε με τους φιλοξενούμενους σας να μπουν στην πλατφόρμα και να συναινέσουν. Προσοχή: Αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ότι φιλοξενείται αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον φιλοξενούμενο και ο φορολογούμενος δεν έχει αλλάξει την κατάσταση “φιλοξενίας” στη δήλωσή του, τότε δεν έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης.

5. Θάνατοι, γάμοι, γεννήσεις. Όσοι παντρεύτηκαν το 2018 αλλά έμεναν μόνοι το 2017 δεν μπορούν να κάνουν κοινή αίτηση με τον/την σύζυγο. Η μόνη δυνατή μεταβολή σύνθεσης του νοικοκυριού είναι η περίπτωση γέννησης παιδιού μετά την 31η/12/2017. Το παιδί προστίθεται με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού- φιλοξενούμενου ή μη- η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον ο θάνατος έχει δηλωθεί στο ληξιαρχείο.

6. Πωλήσεις ακινήτων. Αν πουλήσατε ακίνητη περιουσία εντός του 2018, την οποία κατείχατε το 2017, τότε αυτή θα προσμετρηθεί στα κριτήρια. Η αίτηση απεικονίζει την περιουσιακή κατάσταση όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ το 2018.

7. Τόκοι και καταθέσεις. Το ποσό των τόκων προκύπτει από την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018 και δεν είναι δυνατόν να αλλάξει. Βάσει των τόκων εκτιμάται το ύψος των καταθέσεων. Για τους συνδικαιούχους, οι τόκοι είναι προσυμπληρωμένοι αφορούν το σύνολο του ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

8. Αποδοχή. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια πρέπει να πατήσετε το κουμπί “Έγκριση- Συναίνεση” ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος. Προσοχή: Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια.

Πηγή: Έθνος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.